Србија и Балкан

Скоро половина грађана страхује од сукоба на КиМ због потеза Приштине

Поједини грађани верују да евентуалне сукобе неће дозволити Брисел и Вашингтон који ће обе стране вратити за преговарачки сто
Скоро половина грађана страхује од сукоба на КиМ због потеза Приштине© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Велика већина грађана Србије, односно 76 одсто њих, залаже се за наставак преговора Београда и Приштине, показује истраживање агенције "Хаус оф вин", преноси "Блиц".

Међутим, чак 48,8 одсто испитаника прибојава се да би на Косову и Метохији могло да дође до сукоба због потеза приштинских власти. Истовремено, 15,2 одсто анкетираних не очекује сукобе, већ "само" повишену тензију, док 16,7 одсто њих верује да евентуалне сукобе неће дозволити Европска унија и САД које ће обе стране приморати на наставак преговора.

Истраживање показује и да је велики број грађана против уласка Србије у Европску унију, чак 47,8 одсто њих, док је за чланство 36,7 одсто испитаника. 

Чак 34,6 одсто анкетираних је разочарано у ЕУ, оних који никада нису подржавали улазак у Унију је 28,5 одсто, а за чланство се ватрено залаже 26,4 одсто грађана.

Када је реч о економској ситуацији, чак 85,5 одсто испитаника каже да су их поскупљења веома или мало погодила, док 9,7 одсто не осећа раст цена.

Истовремено, већина анкетираних (50,5 одсто) оцењује да се Србија креће у веома добром или добром правцу, што представља пад од 6,3 процента у односу на исти период претходне године. 

image