Србија и Балкан

Вучић са шефицом УНМИК-а: Од суштинског значаја да се питање КиМ разматра у УН

За Србију је од суштинског значаја да међународна заједница буде информисана о ситуацији на КиМ
Вучић са шефицом УНМИК-а: Од суштинског значаја да се питање КиМ разматра у УН© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Председник Александар Вучић данас је у разговору са специјалном представницом генералног секретара Уједињених нација и шефицом УНМИК-а Каролин Зијаде истакао да је за Србију од суштинског значаја да се питање Косова и Метохије и даље разматра у Савету безбедности УН, пре свега како би међународна заједница била транспарентно информисана о ситуацији на терену, као и да је наставак ангажмана УНМИК-а неопходан.

Вучић је истакао и да се Србија доследно и у континуитету залаже за поштовање принципа међународног права и примену правно обавезујуће резолуције 1244 Савета безбедности УН којом је успостављен и УНМИК, саопштила је прес слузба председника.

Зијаде је рекла да УНМИК, у складу са својим мандатом, поштује Повељу УН и Резолуцију 1244, као и да се залаже за поштовање свих међународних споразума.

Вучић је, такође, рекао да је наставак ангажмана УНМИК на Косову и Метохији неопходан, пре свега, због перманентне нестабилности која обилује бројним инцидентима.

"Београд је у потпуности посвећен дијалогу о чему сведочи и показана воља за наставак преговора у Бриселу, као и укупни напори у потрази за решењем кризе коју је наметнула приштинска страна предузимањем једностраних потеза. Сматрамо неприхватљивим учестале нападе на Србе, њихову имовину и наслеђе, због чега је благовремена реакција, као и осуда провокација од стране Уједињених нација и међународне заједнице кључна", истакао је Вучић и изразио наду да ће Србија успети да сачува мир и стабилност.

Он је рекао и да је Србија посвећена унапређењу регионалне сарадње која непосредно доприноси процесу помирења.

image