Србија и Балкан

"Велика петорка" стигла на састанак са Вучићем након разговора са Куртијем у Приштини

Петорку чине изасланик ЕУ Мирослав Лајчак, специјални изасланик САД Габријел Ескобар, саветник за спољну политику немачког канцелара и саветници француског председника и италијанске премијерке
"Велика петорка" стигла на састанак са Вучићем након разговора са Куртијем у Приштини© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Делегација, на челу са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком стигла је у председништво у Београду на састанак са председником Србије Александром Вучићем.

Делегацију осим Лајчака чине још и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, саветник за спољну политику и безбедност немачког канцелара Олафа Шолца Јенс Плетнер, саветник француског председника Емануела Макрона, Емануел Боно и саветник италијанске премијерке Ђорђе Мелони, Франческо Марија Тало.

У Београд су стигли након састанка у Приштини са премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем, који је почео нешто после 10 сати и трајао је готово три сата, преносе медији.

Сусрет премијера самопроглашеног Косова и највиших европско-америчких дипломата одржаo се без присуства медија. Лајчак се обратио окупљеним новинарима након тросатног састанка, изражавајући жаљење што Курти није показао више разумевања.

На другој страни, Курти се није обраћао новинарима, већ је његов кабинет издао штуро саопштење да се говорило "о тешкој ситуацији на 'Косову' након поплава".  

Иако теме састанка нису објављене у јавности, тема која је приоритетна несумњиво је дијалог Београда и Приштине. Од септембра лидери обе стране имају пред собом западни предлог који су израдиле Француска и Немачка, а усвојила Европска унија, познат као француско-немачки план.

"Из дипломатских извора сазнајемо да је овај састанак крајем јануара формулисан као 'Make or brake' (Успех или пропаст), јер је статус кво између две земље луксуз који Европа не може да приушти на годишњицу почетка специјалне руске војне операције у Украјини", пише "Албанијан пост".

Након овог састанка "велика петорка" допутоваће у Београд и састати се са председником Србије Александром. Око 17 часова планиране су и кратке изјаве за медије, саопштено је из Председништва Србије.

Подсетимо, Мирослав Лајчак се, пре смо два дана, на маргинама 53. Светског економског форума у Давосу, састао и са председником Вучићем и са премијером привремених приштинских институција Куртијем. 

Оба сусрета документовао је фотографијама и поделио на Твитеру.

Лајчак је у Давосу са светским лидерима говорио о дијалогу Београда и приштине, а јуче је рекао да је наставак дијалога значајан и да очекује конструктиван наставак преговора.

image