Србија и Балкан

Брнабић: Курти слаби позицију Приштине сваки пут кад каже "не"

Чак и они који нису савезници Србији око формирања ЗСО и који су промотери "косовске" независности, наводе да се прво ЗСО мора формирати, па све остало, каже премијерка Србије
Брнабић: Курти слаби позицију Приштине сваки пут кад каже "не"© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да истрајност Србије на формирању Заједнице српских општина јача позицију наше земље, док премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти слаби позицију Приштине сваки пут кад каже "не".

Коментаришући јучерашњу изјаву Куртија да ће ЗСО бити формирана, али тек после постигнутог споразума с Београдом о обостраном признању, Брнабић подсећа да је формирање ЗСО део Бриселског споразума из 2013. године.

"Александар Вучић је Бриселским споразумом извојевао ЗСО са свим овлашћењима, а сада може да се види колико је то дугорочно паметна политика", казала је Брнабић на ТВ Прва.

Премијерка је навела да чак и они који нису савезници Србији око формирања ЗСО и који су промотери "косовске" независности, наводе да се прво ЗСО мора формирати, па све остало.

"ЗСО је оно чега се грчевито држимо и истрајност на њеном формирању јача нашу позицију, а слаби позицију Приштине сваки пут кад Курти каже "не"", навела је Брнабић.

Осврнула се и на изјаву председника Хрватске Зорана Милановића који је рекао да су Србији отети Косово и Метохија, наводећи да је Милановић изрекао чињеницу.

"Човек је све рекао како јесте. Косово и Метохија су отети на силу супротно међународном праву, супротно свим принципима међународног права и Повељи УН", поручила је председница Владе.

Коментаришући Милановићево појашњење око изјаве о отетом КиМ, Брнабић каже да политичари у данашње време не могу да поднесу притисак и да се председник Србије Александар Вучић издваја као политичар по томе што, како је истакла, увек остане доследан ономе што каже.

"То је разлика између јаких и озбиљних политичара и оних који не могу да издрже притисак", навела је он.

image
VV inauguration
banner