Србија и Балкан

Влада Посавског кантона добила нову извршну власт у којој нема Срба

Српски представници траже да се влада кантона прогласи неуставном јер нису заступљени у њој, за разлику од друга два конститутивна народа
Влада Посавског кантона добила нову извршну власт у којој нема СрбаGetty © Marco Secchi / Stringer

Мали погранични кантон на северу Босне и Херцеговине, са око 40.000 житеља, добио је нову извршну власт, али међу девет министара нема ниједног са српским именом и презименом.

Такав избор власти у Посавском кантону, показао је да се нису обистиниле жеље тамошњих представника Срба који су веровали да ће, напокон, бити боље заступљени у кантону који се дуго опирао.

Ипак, пре две године, усвојио је уставне амандмане и српски народ прогласио конситутивним и равноправним са Хрватима и Бошњацима, пише "Политика".

Правила са папира, тешко се преносе на политички терен

У кантону који је окружен Републиком Српском, јер је територијално издвојен од остатка БиХ, а чине га три општине - Орашје, Оџак и Домаљевац- Шамац, према попису из деведесетих година прошлог века, живело је нешто више од хиљаду Срба, док су српски језик и ћирилица тек недавно постали равноправни са другим језицима и латиничним писмом.

Већински хрватски кантон у којем власт предводи ХДЗ БиХ, могао би бити једини међу десет кантоналних влада у ФБиХ, у којем, након избора, неће бити Срба на министарским позицијама.

"Ова влада је неуставна, јер је у њој морао да буде барем један представник Срба. Ово што се овде десило, је исто оно на шта се ХДЗ стално жали када је реч о случају 'Комшић' ", рекао је медијима Дамир Иветић, одборник у Скупштини општине Оџак.

У Влади РС три министра хрватске националности

Он замера Светлани Камењаш на томе што је гласала за избор ове владе, подсетивши да се изјаснила као Српкиња при избору у кантоналну скупштину, у коју је дошла уз помоћ ХДЗ-а.

Иветић прави паралелу и говори да су СНСД и друге српске странке у БиХ добили више од 9.000 гласова , али немају ниједно место у федералној извршној власти, док је ХДЗ БиХ у Републици Српској добио око 1.700 гласова, а има и свог представника на директорском месту на републичком нивоу.

У Влади Републике Српске су чак три министра именована из реда хрватског народа.

"Тражим да све институције одмах реагују и прогласе владу Посавског кантона неуставном. У супротном, показаће пристрасност и двојаке аршине када је реч о спровођењу и тумачењу Босне и Херцеговине", нагласио је Иветић и додао да је најжалосније да се ХДЗ залагао за легитимно и легално представљање, а да у влади Посавског кантона коју они формирају, нема Срба.

Иветић је најавио састанак са свим изабраним српским посланицима и одборницима из ФБиХ и потписивање декларације о заједничком деловању. 

Из Одбора за заштиту права Срба у ФБих, упозорили су да су у Посавском кантону прекршена права конститутивних народа, те су најавили да ће бити покренута процедура провере уставности владе пред Уставним судом ФБих.

"У Федерацији Босне и Херцеговине имамо ситуацију да су у органима власти Срби који нису бирани српским гласовима и који никада нису проговорили ни о једном проблему српског народа", коментарисао је потпредседник Градског већа у Мостару Горан Миливојевић.

image
VV inauguration
banner