Свет

Шта пише у нацрту завршног документа Самита ЕУ?

Приштина и Београд се позивају да спроведу обавезе из претходно потписаних споразума
Шта пише у нацрту завршног документа Самита ЕУ?www.globallookpress.com © IMAGO/Dmitry Rukhlenko

Лидери Европске уније траже хитан напредак у процесу нормализације односа "Косова" и Србије кроз дијалог уз посредство Европске уније, наводи се у нацрту завршног документа самита ЕУ, који је објавио "Политико".

Европски званичници поздрављају француско-немачки предлог који виде као историјску шансу да односи између две стране буду базирани на новој и одрживој основи, који укључују и циљ да Београд и Приштина остваре своју европску перспективу.

Обе стране се позивају да, у потпуности и без додатних услова, испуне обавезе из Бриселског споразума и из споразума потписаног 2015. године о формирању Заједнице српских општина.

У документу је највећи простор дат украјинској кризи, па тако лидери ЕУ понављају осуде "руског рата против Украјине, који представља кршење Повеље Уједињених нација" и додају да подржавају истраге Међународног кривичног суда и стварање међународног трибунала у Хагу за злочине у Украјини.

Лидери се залажу за очување украјинске независности, њеног суверенитета и територијалног интегритета и указују на њено право на самоодбрану. Поред тога, ЕУ подржава мировни план Зеленског у 10 тачака.

"Европска унија ће наставити да пружа снажну политичку, економску, војну, финансијску и хуманитарну помоћ Украјини и њеним људима докле год то буде било потребно", наводи се у документу и указује да је вредност досадашње помоћи најмање 67 милијарди евра.

У нацрту завршног документа истиче се да ће Европска унија ојачати свој суверенитет и радити на прилагођавању економије, индустрије и технологије зеленој и дигиталној транзицији, као и да је циљ одржавање конкурентности и продуктивности тржишта ЕУ.

Услед хроничног проблема са мигрантима, лидери ЕУ инсистирају на ефикаснијој контроли спољних граница Уније и осуђују покушаје да се мигрантска криза инструментализује у политичке сврхе, те позивају Комисију и Савет да раде на спречавању евентуалне трговине људима.

ЕУ изражава солидарност са Турском и Сиријом које су погођене разорним земљотресима и додаје да су земље чланице већ послале више од 1.500 спасилаца у Турску. Европски лидери потврђују спремност да пруже помоћ свим погођеним регионима.

На крају, ЕУ позива да се жртвама земљотреса у Сирији обезбеди хуманитарна помоћ, без обзира на то где се налазе. 

image