Србија и Балкан

Курти оптужио Србију: Криви сте за неплаћање струје на КиМ; Брнабић: Брутална лаж

Чак и сада одбијање Београда да дозволи трговину струјом кошта Косово 10 милиона евра месечно, навео је Курти
Курти оптужио Србију: Криви сте за неплаћање струје на КиМ; Брнабић: Брутална лаж© Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Паралелне структуре на северу Косова, под контролом Србије, од 1999. године коштале су грађане и пореске обвезнике у остатку Косова 320 милиона евра у неплаћеним рачунима за струју и 17 милиона евра у рачунима воду, написао је на Твитеру премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Паралелне структуре, навео је он, не дозвољавају наплату струје и опструирају примену споразума о енергетици, који не постигнут у дијалогу пре 10 година.

Курти је навео да је потрошња струје у протеклој деценији у општинама на северу увећана за више од 70 одсто због рударења криптовалута.

Према његовим тврдњама, Косово је од 1999. године изгубило и више од 300 милиона евра због акција Србије, попут задржавања накнада од преноса струје и плаћања ПДВ.

Чак и сада одбијање Београда да дозволи трговину струјом кошта Косово 10 милиона евра месечно, навео је Курти.

Наши грађани у северним општинама нису одговорни за то и не треба их кривити за ту неправду. Они разумеју и прихватају да је нормално да плаћају основне потребе, као што су струја и вода, и да је то неопходно како би се обезбедила боља услуга, казао је Курти.

Они, додао је, имају право на приступ тим услугама и право да живе слободно, без организованог криминала, притисака и претњи од паралелних нелегалних српских структура.

Влада коју водим је предана унапређењу квалитета живота свих грађана Косова, да им обезбеди слободу, безбедност и сигурност какву заслужују, закључио је Курти.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић узвратио је твитом на свом налогу на нападе Аљбина Куртија и његових министара на припаднике српске заједнице на северу Косова, у коме је написао да од Куртија долазе само лажи.

"Лаж и само лаж од стране Аљбина Куртија. Две деценије Београд је финансијски подржавао потрошњу електричне енергије на северу КиМ и, примера ради, од новембра 2009. до децембра 2020. године за те намене смо издвојили 171 милион евра. Зато нека Курти нађе другачији изговор за то што му је каса празна и нека престане да лаже и криминализује Србе. Додатно, једина одговорна за неспроводјење енергетске Мапе пута јесте Приштина, која не жели да додели Електросеверу дистрибутивне услуге", написао је Петковић и позвао Приштину да престане са лажним вестима.

Брнабић: Брутално

О лажима Куртија огласила се и премијерка Србије Ана Брнабић.

"Ово је само један пример размера и смелости лажи Аљбина Куртија. Може ли се замислити у којој мери лаже о стварима које је теже проверити, а које су мање очигледне (и које су мање познате) од овога? Брутално", написала је премијерка на Твитеру.

image
VV inauguration
banner