Србија и Балкан

Вучић у Абу Дабију: Сви се наоружавају бесомучно

Председник Србије Александар Вучић присуствује отварању Међународног сајма наоружања ИДEКС, на којем учествују и представници наменске индустрије Републике Србије
Вучић у Абу Дабију: Сви се наоружавају бесомучно© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Абу Дабију, где присуствује отварању Међународног сајма наоружања ИДEКС, да се сви наоружавају, како је истакао - бесомучно.

"ИДЕКС 2023", један је од највећих и најзначајнијих сајмова где се приказује најновија опрема, иновације и технологије у међународном сектору одбране.

"Оно што сте могли да видите код Американаца су углавном дронови и беспилотне летелице. Сви се наоружавају бесомучно. Купују оружје за 250 милијарди", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да планира да обиђе велики број штандова на сајму наоружања додавши да наша земља има овде неколико штандова – државних, али и неколико приватних произвођача.

"Наша војска мора бити јача, неупоредиво је снажнија него пре али мора бити јача. Разговарали смо с министром Синишом Малим и премијерком Аном Брнабић како да издвојимо новац, а да никог не оштетимо, да уложимо и повећамо знатно борбену готовост. То је велики новац",  рекао је Вучић.

Упозорио је да нико неће моћи да опстане ко нема снажну војску, а додаје да су важни и здравство и економски напредак.

"Сви су разумели да се одиграва нешто велико и спремају се за нешто велико, наредних дана очекујемо велике најаве и развој сукоба у негативном смеру", оценио је Вучић и додао "ми морамо да чувамо своју земљу".

Војска Србије добија још 200 тешких возила током 2023. и 2024.

Вучић је најавио да ће Војска Србије од домаће индустрије у 2024. години купити 200 комада тешких возила - "милоше", "хаубице" као и "огњеве".

"И то ће да кошта 300 милиона евра по нашим ценама од наших фабрика, а да купујемо са стране то би било 600 милиона евра. Па ћемо додати још 100 милиона, уложити у нашу наменску индустрију за роботе, фину оптику, видећемо да ли ФАП може нешто да испрати", додао је Вучић.

Како је рекао новинарима, Војска Србије је заинтересована за дронове који носе 12 мина и испуштају их током лета.

"Овде се налазе углавном дронови, ми разговарамо о куповини, потписани су већ уговори. У свету се дешава нешто што није био случај последњих 80 година. Сви се наоружавају бесомучно. Русија је у небеса дигла своју производњу, Грчка купује као да је џабе, Пољска... Албанци ће имати 100 оклопњака до краја године, супротно свим правним нормама. Ми се трудимо да подигнемо нашу производњу, а наше производе купују сви", рекао је Вучић.

Вучић је у разговору са српским произвођачима и апеловао да се купи пет пута више материјала него што је потребно, јер се свет страховито наоружава.

"Сви очекују, па и ја, додатни развој проблема наредних дана и недеља", рекао је Вучић.

Како је истакао председник Србије, морамо да имамо најбољу и најснажнију војску, иначе нас ништа неће сачувати. 

"Сад Крушик има посла, нема ко неће да купује. Наше је да продајемо", рекао је Вучић.

Он је поновио да је почела свеопшта трка у наоружавању и да "једна Пољска" размишља да подигне буџет за војску на пет одсто.

"Ми смо на два одсто, а како је кренуло подићи ћемо на три, ко не буде имао озбиљну војску биће нападнут. Држава ће да подигне капацитет", рекао је Вучић.

Србија преговара са Француском о куповини авиона "Рафал"

Вучић је рекао да Србија преговара са Французима о куповини вишенаменских борбених авиона "Рафал", као и да би то било највеће издвајање српског војног буџета, које би изнело и до три милијарде евра.

Одговарајући на питање новинара о могућој куповини авиона Рафал, Вучић је рекао:

"Ми преговарамо са Дасу авијејшн, разговарали смо и када сам био у Паризу", рекао је председник и потврдио да би та набавка, ако се договори, била најскупља инвестиција.

"Биће најскупље, то ће ићи свакако на преко три милијарде евра, а имате урачунату и инфлацију", рекао је Вучић.

На питање новинара да ли бисмо могли авионе Рафал да платимо на рате, одговорио је да то није проблем, али би онда наш рачун био три пута већи, као и да је план да купујемо најновије и најмодерније машине.

"То би била велика снага, могло би да се дејствује превентивно и били бисмо много јачи", рекао је Вучић.

Казао је да велика наде полаже и у нашег "Обада, као и да ПР-ДЦ ради са Крушиком, ако би могли 12 мина да ставе у дрон.

"Нора је, такође, велика ствар и већ сада може три хица у минуту да испали. Има 12 хаубичких метака, а направићемо до краја године да има 30. То би био страшан напредак Норе, која постаје фантастично оруђе. Радимо и на 'александру' (по краљу Александру) ново оруђе са 155-262 мм као што је Нора, које ће имати још брже испаљивање - шест у минуту, то ће бити велике новине и велика ствари. Радимо и на модуларној ракетној артиљерији", навео је Вучић.

"Хрвати имају одличну војску, ми мало бољу"

Вучић је прошао и поред хрватског штанда и том приликом оценио да Хрвати имају одличну војску, а да је посао Србије да има мало бољу.

"Хрвати имају одличну војску и одличну војну индустрију и ја то поштујем... А ми мало бољу. Имали су једну од најбољих фабрика у бившој Југославији, Ђаково је некада била најбоља фабрика. Имају изврсну војску и много улажу, а наше је да не будемо слабији", рекао је Вучић који је истовремено поздравио представнике на хрватском штанду.

Он је додао да ако Србија буде модернизовала своју наменску индустрију, која производи гранате, мине, муницију, биће непревазиђена у целој југоисточној Европи, јер је потражња велика.

"Пред нама су улагања у фабрике у Чачку, Ужицу, Ваљеву, Крагујевцу, Трстенику, Баричу, Прибоју, Земуну...", навео је Вучић и приметио да је Србија имала јаку индустрију, али да се није модернизовала на време, и да сада мора да се врати и ухвати корак.

Он је оценио и да је много важно то што се ради са дроновима и Пегазом, што раде приватници, али и да они морају да узму мине из Крушика.

"Србија то развија боље него сви у региону, али још морамо да усавршавршавмо да бисмо могли да убацимо наоружање војске, што ради Југоимпорт", напоменуо је он.

Говорио је и о конкурсу за пријем нових припадника Војске Србије, међу којима је и конкурс за специјалце.

"Основна плата ће бити 220.000 динара за специјалце и тенкисте, одмах од првог дана, тако да позивам све да се пријаве што пре. Позивам младе момке да се пријаве за конкурс. Мислим да је велики број упита стигао", истакао је Вучић.

"Свако од њих ће примати више од 250.000 динара, са дежурствима и осталим", каже Вучић и додаје да "нико неће моћи да опстане ако нема снажну војску".

Уједињени Арапски Емирати и град Абу Даби од 20. до 24. фебруара су домаћини 16. Међународног сајма наоружања и војне опреме "ИДЕКС 2023" и седмог издања Поморске ратне изложбе "НАВДЕКС 2023", који се одржава под покровитељством шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана, председника УАЕ.

Током пет дана трајања сајма, експонати су представљени на 165.000 квадратних метара отвореног и затвореног простора у оквиру Националног изложбеног простора.

Учествује 1.350 излагача из 65 земаља света, као и 82 стартап компаније из 25 земаља.

Догађају присуствује 350 високих делегација из целог света, као и многобројни лидери, званичници из међународних одбрамбених и безбедносних компанија и стручњаци из целог света.

image