Србија и Балкан

Вучић: Очекујем велике промене на ратишту и у политичком деловању ка Србији

Председник Србије указао је на чињеницу да је Србија окружена НАТО земљама и да мора сама да производи и да се бори да купи, а да увезе, оно што је дозвољено
Вучић: Очекујем велике промене на ратишту и у политичком деловању ка Србији© Танјуг/Страхиња Аћимовић

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да ће у року од 48 сати бити потписан уговор са Уједињеним Арапским Емиратима о куповини дронова.

"То су дронови самоубице и биће на територији Србије, а и ми ћемо, надамо се, већ у наредних пет или шест месеци моћи да имамо прве српске дронове самоубице у Војсци Србије", рекао је Вучић новинарима на Међународном сајму наоружања и војне опреме "ИДЕКС 2023" у Абу Дабију.

Истакао је да "војска није играчка" и да је то компликован процес и да су процедуре за пријем новог наоружања у Војску Србије дуге.

Вучић је нагласио да следи изазован период.

"На основу овога што сам могао да видим по изјавама Путина јасно је да ће он веома жестоко наставити борбу у Украјини што ће, као и иначе ескалација сукоба, додатно отежати позицију Србије у политичком, војном и сваком другом смислу. То је као што смо очекивали и очекујем да то видимо већ за дан, два или три, велике промене на ратишту и значајне промене у даљем политичком деловању ка Србији, и са западне стране, и од стране других међународних фактора", рекао је Вучић.

Најавио је да ће вечерас бити одржани састанци са министром спољних послова Емирата и додао да је та држава задовољна развојним пројектима које је Србија представила.

Указао је на чињеницу да је Србија окружена НАТО земљама и да мора сама да производи и да се бори да купи и увезе оно што је дозвољено.

"Све земље око нас су НАТО земље, све вам је јасно. Свима је потребна муниција. Све што имамо, сви купују све. Све што произведемо, купе. Тридесет одсто од свега произведеног мора да остане у Србији. Ништа више из Србије не пуштамо, само оно што имамо вишка. Сви би само да ратују, сви се спремају за рат. Наша Војска, наша земља има приоритет. Морамо да радимо ракетне артиљерије, посебно "хаубице". Нема тенка западног испод осам милиона, а има и за 14. До краја године имаћемо 40 модернизованих тенкова. На жалост, сада не можемо да добијемо панцире. Панцир је страшно оружје", каже Вучић.

Напоменуо је да ће плате у одбрамбеној индустрији значајно расти, зато што тржиште расте.

"Док сам председник ми ћемо да развијамо нашу индустрију, продајемо оружје. Ми да ратујемо нећемо, а што се оружја тиче, ми ћемо да извозимо", наводи председник Србије.

image