Србија и Балкан

"Новости": Усташе купују доказе о Јасеновцу и уништавају их

Поштоваоци усташког покрета за велике своте од власника купују историјску грађу да би је сакрили или, чешће, уништили, каже Дејан Ристић
"Новости": Усташе купују доказе о Јасеновцу и уништавају ихwww.globallookpress.com © Miso Lisanin

Музеј жртава геноцида у последње две године, захваљујући буџету, али и донацијама прикупљеним преко Фондације Музеја, откупљује велики број артефаката од људи чији су вољени прошли кроз пакао логора у Другом светском рату, нарочито у НДХ.

Они у потрази за документима од страдању у Јасеновцу и другим усташким логорима, ипак, имају озбиљне конкуренте – припаднике различитих проусташких "удруга" који крстаре регионом, пишу "Новости".

Те ловце на историјску грађу плаћа превасходно проусташка емиграција из Канаде и Аустралије, пошто су буџети којима те групе располажу енормни, а циљ им је да се докопају доказа о усташким злочинима и униште их, каже директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић.

"За велике своте од власника купују историјску грађу да би је сакрили или, чешће, уништили", рекао је он за "Новости". "Не штеде паре, а људи им продају јер не разумеју значај грађе, или потомке просто није брига за судбину њихових предака. Крајњи циљ им је ревизија историје јер, ако нема доказа, нема ни злочина", каже Ристић.

Ловци на "историјско благо" неретко дижу цене докумената, писама, логорских униформи и трака, делова оружја, па се ова сведочанства на тржишту продају за неколико десетина до неколико десетина хиљада евра.

Цена грађе константно скаче с временским одмаком, а нарочито од краја осамдесетих и распада СФРЈ. Вредна документа могу се пронаћи чак и на пијацама и бувљацима, пишу "Новости".

У поседу музеја однедавно су и два послужавника за кафу, са потписима поглавника Анте Павелића и Еугена Кватерника, у чијој је надлежности био рад свих усташких логора. Били су то својевремено репрезентативни поклони за њихове госте.

"За њих је тражено 4.500 евра, али смо их на крају добили као поклон, јер смо од тог колекционара откупили доста вредне грађе", каже Ристић.

Највреднији откупљен експонат засад јесу документа у вези са комеморацијом стрељаних грађана и ђака у Крагујевцу, које је одржала краљевска влада у Лондону 1942. Помен је прво одржан 22. октобра 1943. године у грчком православном храму у Лондону, а присуствовали су краљ Петар, премијер слободан Јовановић са члановима владе и многобројне званице-

Прва званична комеморација "ђацима виших разреда крагујевачке гимназије и мученицима свесавезничке омладине" одржана је 25. новембра 1942, у лондонском хотелу "Хајд парк", и такође су присуствовали краљ, чланови владе и британски гости.

Многи грађани, посебно они у годинама, Музеју поклањају фотографије и преписку, а такве сцене умеју да буду посебно дирљиве. Ристић каже да се ради експертиза сваког поклона, а уколико није од значаја за националну културу, прослеђује се локалним институцијама.

"Само они појединци који су утемељени у знању могу успешно да се одупру кривотворењу прошлости. Зато Музеј посебну пажњу посвећује прикупљању аутентичне и историјски драгоцене грађе, која сведочи о бројним ратним и злочинима против човечности над припадницима српског народа у Другом светском рату, пре свега о геноциду над Србима на подручју НДХ", закључује Ристић.

image