Србија и Балкан

Радев: Бугарска војска је гарант националне безбедности, а не донор оружја Украјини

Бугарски председник не види никакву корист од принципа замене старог совјетског оружја које иде Украјини, за оружје урађено по НАТО стандардима
Радев: Бугарска војска је гарант националне безбедности, а не донор оружја Украјиниwww.globallookpress.com © Chen Hang/Xinhua

Велики број бугарских политичких партија војску те земље види као донора оружаних снага Украјине, а не као гаранта националне безбедности, рекао је председник Румен Радев који тако нешто оцењује "неприхватљивим".

Он се осврнуо и на критике да Бугарска није искористила прилику да Украјини да своје старо оружје у замену за ново урађено по стандардима НАТО-а.

"Мантра која се подмеће је да ће давање старог руског наоружања одмах решити проблеме модернизације. Прозор је сада затворен, али могући износ који бисмо добили није ништа наспрам целокупне потребе за наоружавањем бугарске армије. Неке земље из ових споразума добиле су 15 тенкова – а шта је 15 тенкова наспрам потребе за новим наоружањем", објашњава бугарски председник, а преноси "Република".

Он, такође, објашњава и да је овај "дил" само замена старе опреме такође старом опремом, али  другог типа. А  уз то, тамо где нема могућности за замену, како каже, свакако мора да се плати.

Радев је позвао критичаре међу бугарским политичарима да конкретно одговоре шта би такав договор значио.

"Сви који инсистирају да ће овај компромисни концепт решити проблеме, молим да одговорите када и које комплете бисмо добили заузврат, како бисмо одржавали кадрове и када се могу обезбедити нове такве платформе. Колико ће нас то коштати и да ли имамо новац да то приуштимо? Ја сам, као главнокомандујући, дужан да инсистирам да се одбрамбени потенцијал не ослаби, већ очува и развија", истакао је Радев.

Анализа бугарског наоружања у 2022. години, наиме, поново је показала недостатак ресурса, одложену модернизацију, мањак људи и преоптерећеност кадра који уз велики труд и посвећеност настављају да обављају своје дужности.

Према Радеву, главни проблем је неразумевање политичара о потреби модернизације тамошњих оружаних снага, па тако 48. Народна скупштина није разматрала инвестициони предлог Министарства одбране за модернизацију бугарске војске.

"Права модернизација бугарске војске почеће тек када нова Народна скупштина и редовна влада преузму овај задатак. Али то захтева много труда и времена, а ми већ каснимо", рекао је председник.

Начелник одбране адмирал Емил Ефтимов ипак тврди да бугарски грађани треба да се осећају заштићено, јер на почетку сукоба у Украјини предузете су бројне мере, попут НАТО мултинационалне борбене групе.

Према његовим речима, ситуација ипак показује да модернизација војске нема алтернативу и апелује на парламент хитно усвоји инвестициони програм који је поднело министарство одбране. Евтимов је такође истакао да се проблеми са недостатком особља у војсци настављају. Предузимају се мере за повећање социјалног пакета.

image