Свет

Орбан: Европа је у индиректном рату са Русијом

Будимпешта не види Москву као безбедносну претњу, каже Виктор Орбан
Орбан: Европа је у индиректном рату са Русијом© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Европа је у индиректном рату са Русијом због војне подршке коју пружа Украјини, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

"Европа је уроњена у рат, у стварности су већ индиректно у рату са Русијом", рекао је Орбан у свом годишњем говору о стању нације и оценио да би сукоб у Украјини могао да потраје годинама.

Поновио је да Мађарска неће снабдевати оружјем свог источног суседа и да Будимпешта не види Москву као безбедносну претњу.

Нагласио је да би НАТО требало да остане одбрамбени савез, а не да се користи за "колективни напад на трећу земљу". Додао је да је чланство у НАТО-у "егзистенцијално" за Мађарску и да је "суверена Украјина између Мађарске и Русије у интересу његове земље".

Премијер Мађарске такође је критиковао Кијев, Брисел и Вашингтон због односа према мађарској националној мањини у западној Украјини.

Према његовим речима, док "многи Мађари у Украјини гину херојском смрћу на фронту", мађарски национални симболи у Мукачеву и Мункачу се одстрањују, а мађарски директори школа су смењивани.

Како сукоб у Украјини буде постајао све бруталнији, тако ће и тон према Мађарској бити све оштрији, додао је Орбан и навео да земља мора да буде спремна на све јаче "провокације, увреде, претње и уцене."

"Дипломатски притисак одавно више не признаје суверенитет," изјавио је Орбан.

image