Србија и Балкан

Вучић: У Бриселу остајемо при црвеним линијама о Косову и Метохији

Говорећи о сукобу у Украјини, председник Србије је рекао да не жели да показује непријатељско деловање према Русији и да само жели мир
Вучић: У Бриселу остајемо при црвеним линијама о Косову и Метохији© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се у понедељак на састанку у Бриселу држати црвених линија по питању Косова и Метохије о којима је говорио у Скупштини Србије, "ма шта да буде и ма како да буде".

"Све што сам рекао у Скупштини, а разумем вашу бригу и много тешких ноћи је пред нама, јесте да ће се Србија држати оног што сам говорио у Народној скупштини", поручио је председник на питање новинара.

Вучић је изјавио да ситуација у којој се Београд налази није једноставна и да ће у Бриселу, 27. фебруара, бити изложен великом притиску.

"Све је ово представа у којој на крају притисак иде на нас. Али није први пут, ни у историји ни у последњих 10, 11 година“, рекао је Вучић новинарима на Сајму туризма.

На питање да прокоментарише изјаву изасланика ЕУ за дијалог са Приштином Мирослава Лајчака да је достављен списак и Београду и Приштини о неиспуњеним захтевима из 2013. године, Вучић је одговорио да је заправо увек суштина у Заједници српских општина.

"Није то мени рекао, али ваљда ћу и ја да добијем нешто пре понедељка. Хоће да кажу да није још завршено око енергетике, а ту је и проблем са лиценцама за дистрибутивна права. Али, сви они знају да је суштина Заједница српских општина. Или ћете да приступите решавању питања ЗСО, или хвала вам. И то је то", рекао је Вучић.

Додао је да се у вези градње база на северу КиМ, обратио људима из Кфора, изасланику ЕУ Мирославу Лајчаку, високом представнику ЕУ Жозепу Борељу и свим међународним представницима са којима је разговарао.

"Знам да смо од Српске листе до Канцеларије за КиМ у писаној форми слали на све адресе. И сам сам потписао неколико писама државама непризнавачима", додао је он.

Претходно је прес служба Европске уније потврдила да ће се Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти састати у понедељак у 15 часова.

Наставак дијалога Београда и Приштине биће у организацији Европске уније и високог представника Жозепа Бореља у Бриселу.

Борељ ће, уз подршку специјалног изасланика Мирослава Лајчака, одржати одвојене састанке са Вучићем и Куртијем.

"Састанак ће се фокусирати на европски предлог о нормализацији односа Косова и Србије", наводи се у саопштењу.

Вучић: Желимо мир, а не непријатељско деловање према Русији

Упитан да ли је у протеклих годину дана разговарао са украјинским руководством, Вучић је навео да је имао прилике да се види са представницима Украјине.

"Седео сам поред украјинског премијера Дениса Шмихала. Украјина је нама пријатељска земља. Немамо ништа против Украјине, напротив. Солидаришемо се са украјинским народом. Седео сам и са шефом украјинске дипломатије Дмитријем Кулебом у Њујорку. Разговарао сам са амбасадором Украјине, посетио украјинске избеглице у Врању, уручили вишеструку помоћ у лековима и амбулантним возилима. Не видим шта би био проблем у понашању Србије. Осим што Србија не жели да покаже непријатељско деловање према Русији. Ми желимо мир, то је жеља и политика Србије", поручио је Вучић.

image