Србија и Балкан

Курти: Када се сретнем с Вучићем у Бриселу, он каже само "Заједница"

За премијера привремених приштинских институција је победа то што ЗСО није формирана
Курти: Када се сретнем с Вучићем у Бриселу, он каже само "Заједница"© AP Photo/Franc Zhurda

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти изјавио је, пред посланицима у скупштини тзв. Косова, да Београд не одустаје од формирања Заједнице српских општина.

"Када се састанем с председником Србије у Бриселу, он каже само 'Заједница' и ништа више", рекао је Курти.

Расправа у приштинском парламенту о европском предлогу, у којој је опозиција критиковала Куртија на рачун прихватања европског предлога, посебно помињући тачку седам која говори о српској заједници и статусу СПЦ, прекинута је током јучерашњег дана, потом настављена у касним вечерњим сатима.

Опозиција је оптужила свог такозваног премијера да је прихватио формирање Заједнице српских општина, на шта је он реаговао да "Заједница не пролази". Такође, подсетио је да се у истој скупштини 2013. гласало о њој и да је тада усвојена.

"Да закључим 'Заједница' је прошла овде у скупштини. 'Заједница' не пролази. Није прошла суд, није прошла народ. 'Заједница' не пролази ни код премијера, ни владе, али је прошла код вас", поручио је Курти.

За Куртија је победа то што је предлог прихваћен, а ЗСО није формирана.

"Званични Београд је током разговора које смо водили желео као предуслов имплементацију ЗСО. Можете ли да верујете да је целе прошле јесени и ове зиме Београд инсистирао да се, након спровођења ЗСО, направи договор. Ово није урађено, ово је наша победа. Та победа припада институцијама, народу `Косова`, одрживости ове државе и тако даље", закључио је он.

image