Србија и Балкан

Нове претње Србији због неувођења санкција Русији: Време седења на две столице готово

Виола фон Крамон оценила је да Србија од 2000. године никада није била даље од ЕУ
Нове претње Србији због неувођења санкција Русији: Време седења на две столице готово© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Посланица Европског парламента из редова Зелених Виола фон Крамон у интервјуу за дневни лист "Нова" није крила незадовољство због принципијелног става Србије да не уведе санкције Русији. 

"Сцена у којој министри спољних послова Србије и Русије Селаковић и Лавров потписују 'план консултација' била је за нас прекретница и јасан подсетник да морамо да урадимо нешто како би послали поруку председнику Вучићу јер он доноси одлуке у земљи – да је време седења на две столице готово", рекла је фон Крамон.

Посланица ЕП сматра и да је Србија далеко од уласка у ЕУ, како је рекла "најдаље од 2000. године", као и да је "репутација Србије најгора после 1999. године".

Подсетимо, пре само два дана фон Крамонова позвала је власти у Србији да "јасно кажу на којој су страни", поводом писања "Нове" да ће руска државна телевизија РТ, којој је забрањено емитовање у ЕУ, отворити представништво у Србији.

"Позивамо председника Вучића и нову владу Србије да јасно покажу где су. Једна ствар је неувођење санкција, а сасвим друга још гора – активна помоћ руским заступницима у ширењу пропаганде. То је крајње неприхватљиво и само ће додатно нарушити односе ЕУ и Србије", рекла је Фон Крамон.

ЕП је 6. јула усвојио резолуцију којом су власти у Београду, између осталог, позване да се хитно ускладе са санкцијама ЕУ против Русије и да предузму мере да се спрече РТ и Спутник Србија "да шире лажне вести и дезинформације".

image