Србија и Балкан

Додик: Америчка политика потпуно у служби муслиманских интереса у БиХ

Поглавар Исламске заједнице у БиХ изјавио је да "земљу треба бранити оружјем, ако институције БиХ падну", док су из Амбасаде САД поручили да мир заправо руши председник Републике Српске
Додик: Америчка политика потпуно у служби муслиманских интереса у БиХ© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да се америчка aмбасада поново обрачунава с њим, иако је скандалозну изјаву о позиву на оружане сукобе дао поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић.

"У тренутку када је извршен терористички напад на Амбасаду САД у Сарајеву пре 12 година, на мој позив у којем изражавам солидарност са особљем Амбасаде, осуђујући тај терористички чин, тадашњи амерички амбасадор у Сарајеву прво је рекао да то није терористички акт и замолио ме да тај атак не користим за обрачун са заједничким институцијама", рекао је Додик за Срну.

Додик каже да је још тада схватио да је "америчка политика потпуно у служби муслиманских интереса у БиХ, чак и кад им рафалима нападају Амбасаду".

"У том контексту видим и јучерашње саопштење Амбасаде САД на Кавазовићеве ратнохушкачке изјаве, које ни муслимански политичари не могу бранити", истакао је Додик.

Председник Републике Српске је рекао да је америчка Амбасада ћутала када су из исламске верске заједнице долазиле увреде на рачун православаца, па и недавно из џамије у Републици Српској.

"Кавазовић је говорио и да 'Влах не може бити начелник Сребренице', па је и то прошло. Од пасивних посматрача Кавазовићевих фундаменталистичких ставова, америчка амбасада је кренула у отворену одбрану првог муслимана у БиХ. Само што ја лично мислим да они не бране Кавазовића, већ идеју о оружаној побуни, коју би муслимани извели, чијим друго, до америчким оружјем", нагласио је Додик.

Он је истакао да због оваквог саопштења у иоле озбиљној држави амбасадор би био позван бар на консултације, "негде чак и најурен".

"Само у БиХ страни дипломата подстиче сукобе, подржава језик мржње чак и од верских поглавара, и остаје дипломата", констатовао је Додик.

Из Амбасаде САД у БиХ јуче је саопштено да су изјаве и реаговања који доминирају политичким дискурсом у БиХ дубоко деструктивни за земљу и њено друштво, те да је посебно разочаравајуће када било који верски вођа помиње или прети насиљем као решењем проблема у БиХ.

"Сугестија да постоји већа потреба за 'миром и толеранцијом' у БиХ је добра, али се ова препорука мора једнако применити на политичке вође БиХ, као и на њене верске вође, и ништа мање на председника Републике Српске Милорада Додика", навели су из америчке Амбасаде у БиХ.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић изјавио је да "земљу треба бранити оружјем, ако институције БиХ падну".

Кавазовић поново позива Бошњаке на отпор

Након изјаве да се "БиХ данас брани у институцијама" и да ако оне падну, државу треба бранити оружјем, коју су осудили званичници Републике Српске и Хрватског народног сабора оценивши је ратнохушкачком, поглавар ИЗ реис Хусеин Кавазовић каже да Бошњаци морају да пруже жесток отпор покушајима да буду сведени на верску групу.

"Исламска заједница ће морати да се одупре покушају да се ућутка, она мора пружити жесток отпор покушајима да се бошњачки народ сведе на верску групу, да се сабије у енклаве и гета, чију судбину не би било тешко предвидети", написао је Кавазовић на Фејсбуку.

Кавазовић је и почетком фебруара пружио подршку имаму Амиру Махићу из Козарца који је Светог Саву назвао зачетником фашизма, а Српску православну цркву - сектом, подсећа Срна.

Шеф дипломатије Хрватске зачуђен реисовом изјавом

Министар иностраних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман каже да га је зачудила изјава поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића, да ће Бошњаци оружјем бранити институције БиХ и поручује да оружје доноси само зло.

"Зачудио ме је тај наратив, али не бисмо смели да исказујемо никакву забринутост јер БиХ не прети никаква опасност. Оружје само доноси зло, а то видимо на 'руској агресији на Украјину'", рекао је Грлић Радман, не пропуштајући прилику да искаже и антируске сентименте.

Министар Грлић Радман каже да високи званичници у БиХ треба да се уздрже од тешких речи цитирајући изреку да је "боље остати господар неизговорене речи него роб изговорене".

Поновио је да Хрвати немају свог легитимног политичког представника у Председништву БиХ будући да је изабран гласовима бошњачких бирача.

Посланик Парламентарне скупштине БиХ Шемсудин Мехмедовић критиковао данас хрватског министра спољних и европских послова Гордана Грлић Радмана оптуживши га да се реагујући на изјаву Хусеина Кавазовића грубо умешао у унутрашње ствари БиХ и притом ничим изазвано у све то умешао и Београд.

"Ништа боље се није могло десити него да хрватски министар спољних послова грубо задире у унутрашње ствари БиХ коментирајући изјаву поглавара Исламске заједнице БиХ. На хиљаду сепаратистичких активности и изјава из Републике Српске и Хрватског народног сабора, једна изјава која говори о заштити институција државе БиХ је дочекана као одбијање капитулације БиХ пред великом Хрватском и великом Србијом", каже Мехмедовић у саопштењу достављеном Танјугу.

Грлић Радман је, каже Мехмедовић, овим реаговањем ударио шамар Делегацији ЕУ и амбасадама које су реаговале на објаве поглавара Кавазовића.

Линта: Позив на рат с циљем стварања исламске државе

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је, као ратнохушкачку, осудио изјаву поглавара Исламске заједнице у БиХ.

"Наведена изјава представља у суштини позив на рат с циљем укидања дејтонског уређења БиХ и стварања унитарне исламске државе како је то дефинисано у Исламској декларацији Алије Изетбеговића", поручио је Линта у писаној изјави.

Додао је да је трагично да Кавазовић позива на оружје и припрему за рат уместо на мир, толеранцију, међусобно разумијевање и смиривање тензија у БиХ.

"У питању је неодговорно и неприхватљиво понашање једног верског поглавара који очигледно заступа пројекат унитарне исламске државе као и бошњачки политичари", поручио је он.

Линта сматра да би, да је неко од великодостојника Српске православне цркве рекао оно што је изјавио Хусеин Кавазовић, о томе брујао читав свет и стизале би осуде.

image