Србија и Балкан

Опасна стратегија Запада за ЗСО: Шта се крије иза фразе "нећемо Републику Српску на 'Косову'"?

У питању је смишљен маневар да се ЗСО одузму предвиђена извршна овлашћења, чиме би се свела на обичну љуштуру
Опасна стратегија Запада за ЗСО: Шта се крије иза фразе "нећемо Републику Српску на 'Косову'"?© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Наводна забринутост Запада да Заједница српских општина на Косову и Метохији не сме да постане нова Република Српска, односно "држава у држави", представља смишљен маневар да се ЗСО одузму предвиђена извршна овлашћења, чиме би се свела на обичну љуштуру.

Формирање ЗСО је гарантовано Бриселским споразумом потписаним пре десет година, којим се предвиђа да Заједница има Статут, скупштину, председника, могућност да предлаже законе и учествује у поступцима пред судовима, подсећају "Вечерње новости".

Бивши изасланик за ЕУ за тзв. Косово Волфган Петрич поново је пре неколико дана подгрејао став да је Република Српска "лоше искуство".

Он је истакао да су "сви за то да постоји ЗСО која нема извршну ни законодавну власт, као и да то није врста Републике Српске и да ће она бити део суверене државе, тзв. Косова".

"Био сам високи представник у БиХ и видео како је тешко носити се са РС. Стога је међународна заједница, ЕУ, апсолутно против оваквог модела".

Саветник Стејт департмента Дерек Шоле такође је коментарисао да је "велика разлика између РС и будуће ЗСО" и да предложено ни на који начин није аранжман који личи на РС.

Специјални изасланик за дијалог Мирослав Лајчак истицао је да "нико разуман не жели нову РС на 'Косову'".

Известилац Европског парламента Виола фон Крамон поручила је да "има људи који кажу да се ЗСО не може прихватити јер ће бити друга РС и да ти покушаји ометају да се постигне договорено".

Дипломата Зоран Миливојевић каже да су ова поређења покушај да се поново преговара о ЗСО и на другачији начин редефинишу њене надлежности, а на начин који није у складу са Бриселским споразумом из 2013. године и принципима из 2015.

"Те две ствари су неупоредиве. Република Српска је резултат међународног мировног споразума, и јасно дефинисана надлежностима, иза које су стале велике силе. ЗСО је дефинисана својим споразумом, РС је ентитет, док се у случају ЗСО не ради ни о каквом међународном уговору. Ово је споразум између Београда и Приштине уз асистенцију ЕУ, а имајући у виду да је КиМ у саставу Србије, а да се питање ЗСО односи на јужну покрајину, да би се српски народ заштитио". 

Огњен Карановић из Центра за друштвену стабилност каже да је циљ да се на сваки начин оспори спона између српског народа у јужној покрајини и државе Србије, те да због тога Запад зато користи такву реторику.

"Политичке снаге на колективном западу преко својих сарадника у Београду, ослањајући на албанско сепаратистичко тело, покушавајући да разоре могућност и право да српски народ на КиМ заснује преко потребну политичко-територијалну организацију као неки облик аутономије, а што је суштина ЗСО. Плаше се да би ЗСО била ослонац држави Србији у вези заштитом српског народа. Они су свесни да то није никаква РС, јер је она формирана у другачијим околностима, а свакако резултат борбе српског народа и "Дејтона", која је доживела Међународно признање".

image
VV inauguration
banner