Србија и Балкан

Ђукановић: Српство није угрожено у Црној Гори, то је манипулација

Председник Црне Горе оптужио је Београд да финансира дестабилизацију читавог региона
Ђукановић: Српство није угрожено у Црној Гори, то је манипулација© TANJUG/ SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU PREDSEDNIKA CRNE GORE

Актуелни црногорски председник и кандидат ДПС за још један мандат на челу државе Мило Ђукановић је у оквиру изборне кампање на трибини у Плужинама говорио о три врсте манипулиција актуелне власти од којих је, како каже, једна о "наводно угроженом српству" у Црној Гори за шта је оптужио Београд, преноси Танјуг.

"Тобож српство је угрожено у Црној Гори. Ево дуго сам на политичкој сцени, као и неки међу вама, покушавам да се сетим ко је то у Црној Гори на било који начин био ускраћен и одговарао свеједно јавно, политички, кривично, било како, због тога што је припадник овог, а не оног народа, ове, а не оне вере", упитао је Ђукановић.

Он је тврдио да од тога нема ништа и да је, како наводи, "заправо та прича њима требала да би они себи и даље набацивали посао".

"Они су лидери српских партија у Црној Гори, они морају себи да нађу посао, да кажу да су Срби угрожени, да не могу да опстану без њих и још важније од тога, они фактуру за то стално испостављају Београду. Београд финансира то њихово спасавање Срба свуда по региону, а заправо испод те манипулативне приче крила се, једна врло штетна и врло опасна намера, а то је да у суштини они служе интересима других држава, а не да служе својој држави Црној Гори”, рекао је Ђукановић на предизборној трибини у Плужинама.

Ђукановић је навео да Срби у Црној Гори то раде зато што, како каже, не воле своју државу, јер да је воле, гласали би на референдуму 2006. године за своју државну кућу.

"Шта бисте ви мислили да имате члана домаћинства који гледа како да вам сруши кров над главом. И ово је ваш кров над главом. То је политички оквир и политичка платформа у којој су они деловали. Нажалост, они су тиме угрозили не само своје достојанство, него и достојанство свих нас, достојанство Црне Горе и Црногораца. Нису Црногорци никада служили другима, Црногорци су увек служили себи и својој кући", казао је Ђукановић, саопштено је из ДПС-а.

Шеф црногорске државе, који је на власти дуже од 30 година што на месту председника, што на месту премијера, тврди и да је претходна влада Здравка Кривокапића и актуелна Дритана Абазовића, коме је он дао мандат, нанела велику штету Црној Гори.

Између осталог, каже, растерали су инвеститоре и погасили многе бизнисе.

"Терајући инвеститоре и гасећи бизнис, они су затварали радна места. Тако да ми данас опет имамо  врло тежак проблем у Црној Гори који смо били поприлично добро решили – озбиљну незапосленост", навео је Ђукановић.

Говорећи о својим противкандидатима, Ђукановић је рекао да је реч о људима који ће за две три године бити маргиналци, а избори су, казао је, сада и неодговорну власт треба променити.

Очекује да ће након победе на председничким изборима, ДПС вратити власт на парламентарним изборима који ће, уверен је, уследити.

Председнички избори у Црној Гори заказани су за 19. март, а извесно је да победник бити одлучен у другом кругу гласања.

image