Србија и Балкан

Додик: Позиција Србије веома сложена, ЕУ непотписани споразум прогласила валидним

Европска унија тражи да се спроводи правно необавезујући споразум, навео председник Републике Српске
Додик: Позиција Србије веома сложена, ЕУ непотписани споразум прогласила валиднимwww.globallookpress.com © Nedim Grabovica/Xinhua

Видљиви су напори међународне заједнице да се, током сукоба у Украјини, вишеструко појача притисак за решавање балканских питања, јер сада "не морају ни минимално да се осврћу на ставове Русије", навео је председник Републике Српске Милорад Додик у писаној изјави за Танјуг.

Једно од тих питања је, истакао је Додик, однос Београда и Приштине и покушај да се ужурбано дође до резултата који међународна заједница очекује, због чега је, како је навео, и понудила француско-немачки споразум по систему "узми, или остави".

"По њиховој логици, кад то реше, острвиће се на Републику Српску како би опет за њих испословали БиХ какву они желе. У тако створеној атмосфери позиција Србије, односно председника Вучића, веома је тешка и сложена. Или прихвати и потпиши оно што хоћемо или си крив, а то значи мораш бити кажњен", написао је Додик.

Он је нагласио да се у овом случају десило нешто ново код Европске уније, која, како је навео, непотписани споразум прогласила валидним и тако врши додатан притисак.

"ЕУ и Курти на једној страни, јединствени и упорни, а председник Вучић сам, препуштен себи и својим способностима. Једину тактику коју је могао изабрати је она "хоћу, а нећу" и мислим да ју је успешно манифестовао. Он то сигурно неће рећи, а и не би било корисно, али свако ко прати процес међународног преговарања морао би то да примети. Зато мислим да је председник Вучић у немогућим околностима извукао максимално", додао је Додик.

Он је истакао и да је Вучићево "разговарајмо", ЕУ прогласила за успех, тврдећи да је успела и без потписа, док је Вучић, како каже, пажљиво изабраном тактиком да могу да се договарају наводна решења за нормализацију, јасно рекао да нема признања и да нема чланства у Уједињеним нацијама.

"Епилог је јасан - нема споразума јер није потписан и тај посао је далеко од завршеног. Сада ЕУ тражи да се за споразум који није потписан сачини план имплементације, дакле да се спроводи правно необавезујући споразум", објаснио је Додик.

Он је додао да су из службе ЕУ за иностране послове објавили текст "непотписаног и неприхваћеног споразума" и тако дали снагу разним спиновањима о том споразуму.

"Зато се ЕУ нада да ће на састанку у Охриду постићи договор о плану за имплементацију неправног споразума, како би добили било какву правно обавезујућу форму за Београд и Приштину", навео је Додик.

Председник Републике Српске поручио је да та наметнута тактика за крајњи резултат има то да се "узме и остави" и да оно што је ЕУ објавила као споразум, на крају испадне да је остављено, да ниједан стратешки уступак није дат и да је све био само још један покушај, до нове прилике.

image