Србија и Балкан

Једномесечни притвор за Златка Арсића; Породица: Оптужбе су лажне, 1999. није ни радио у полицији

Председница Привременог органа Косовска Каменица Тања Аксић оценила је да хапшење Златка Арсића представља застрашивање Срба на Косову и Метохији
Једномесечни притвор за Златка Арсића; Породица: Оптужбе су лажне, 1999. није ни радио у полицијиGetty © Carsten Koall/Getty Images

Основни суд у Приштини одредио је притвор од месец дана Србину Златку Арсићу који је јуче ухапшен под сумњом да је починио ратни злочин над цивилним становништвом током сукоба на Косову 1999. године, преноси Газета експрес.

"Основни суд у Приштини одредио је меру притвора окривљеном З.А. због основане сумње да је починио кривично дело ратни злочин", саопштено је из Суда.

Како се додаје, судија за претходни поступак усвојио је као основан захтев Специјалног тужилаштва Косова за одређивање мере притвора окривљеном, и истом је одређена мера притвора у трајању од једног месеца.

"Против те одлуке незадовољне странке имају право жалбе Апелационом суду, преко Основног суда у Приштини", додаје се у саопштењу Основног суда у Приштини.

Супруга: Тада је имао 20 година

Зорица Арсић, супруга Златка Арсића кога је синоћ полиција тзв. Косова ухапсила на административном прелазу са Србијом због наводног ратног злочина, тврди да су оптужбе против њеног супруга лажне и истиче да је он имао добре односе са својим суседима, било да су они Срби или Албанци.

Арсић је рекла да је њен супруг 1999. године, био млад и да није био припадник српске полиције, како се наводи у оптужби.

"Ја тврдим да он 1999. није био српски полицајац, тада је имао 19 или 20 година, после тога је почео да ради у КПС", рекла је Арсић за "Косово онлајн".

Навела је да је њен супруг радио од 2006. године као "косовски" полицајац, све док није суспендован пре две године. Додала је и да је пре службе у безбедносној служби тзв. Косова Арсић радио као обезбеђење у Скупштини "Косова".

Арсић је додала и да оптуже које се стављају на терет њеном супругу нису истините и да он никога није малтретирао.

"То је лаж и није тачно да је било кога малтретирао и то могу да питају кога год хоће. Он има лепе односе и са Албанцима и са Србима и увек је лепо са свима сарађивао", истакла је Арсић.

Арсић одведен у Приштину, породица не зна ништа о њему

Она је казала да је њен супруг након хапшења одведен у Приштину, као и да од синоћ ништа не зна више о њему. Према њеним речима полиција тзв. Косова је извршила и претрес њихове куће.

"Дошли су и ухапсили су га и одвели за Приштину. Нашли су само једну ловачку пушку за коју он има дозволу и свима је познато да је ловац. Окренули су све чак и комшијска дворишта и ништа осим пушке нису нашли, а ништа осим ње није ни имао", казала је Арсић.

Председница Привременог органа Косовска Каменица Тања Аксић оценила је да хапшење Златка Арсића представља застрашивање Срба на Косову и Метохији.

"Господин Арсић има само 45 година. Неких 15 година радио је као полицајац у 'косовској' полицији. У добрим међуљудским односима је и са својим комшијама Албанцима и са Србима и сматрам да је ово још један вид притиска на Србе који су остали да живе на овим просторима", казала је Аксић.

Истакла је да је о Арсићевом случају синоћ обавештена, након чега је одмах обавестила Канцеларију за КиМ.

"Канцеларија је обезбедила правну помоћ за породицу Арсић. Борићемо се свим демократским срествима да се господин Арсић врати кући својој породици", рекла је Аксић.

Деца су се узнемирила

Комшиница породице Арсић, Сања Тасић имала је само речи хвале за Златка.

"Он је вредан човек, било да је пољопривреда, товио је кокошке, и добре односе је имао са Албанцима, Никада ништа ружно није рекао. Ово што се десило синоћ је страшно, деца су се узнемирила, плакала", каже Тасић.

Отац Златка Арсића, Предраг Арсић каже да је његовог сина особа која га је пријавила да јој је претио оружјем и узео бокс цигарета, помешала са неким другим.

"Постоји могућност да му је узео неко други, полиције је тад било свуда, али он је оптужио моје дете", каже Арсић.

Златка Арсића, оца троје деце, из села Ајновце код Косовске Каменице, синоћ је ухапсила полиција тзв. Косова јер га Специјално тужилаштво терети да је у полицијској станици у Косовској Каменици у марту 1999. године у својству полицијског службеника претукао и малтретирао оштећеног иницијала Б.М, као и да је у сарадњи са другим припадницима српске полиције и паравојних група, наводно учествовао у депортацији и расељавању Албанаца.

image