Србија и Балкан

Ђукановић: Бићемо пријатељи Србије, али против великосрпске политике

Црна Гора може бити само грађанска или је неће бити, поручио је председник Црне Горе
Ђукановић: Бићемо пријатељи Србије, али против великосрпске политике© Antonio Ahel/ATAImages

Председник Црне Горе и председнички кандидат ДПС-а Мило Ђукановић, изјавио је да има комуникацију са председником Србије Александром Вучићем, али да та комуникација није интензивна као пре, због, како тврди, промене политичког курса Србије.

Ђукановић сматра да код њега "не можете наћи антисрпство".

"У Београду живи део моје шире породице, и моји пријатељи. Бићемо против великосрпске политике, али пријатељи Србије", рекао је Ђукановић у интервјуу за Парламентарни канал, а преноси РТЦГ.

Говорећи о Отвореном Балкану, навео је да се залагао за Берлински процес, јер је делотворан, конкретан и у складу са стандардима ЕУ.

"Апсолутно сам убеђен да су неки регионални лидери изгубили веру у проширење ЕУ, па зашто онда не организовати сарадњу међу собом", рекао је председнички кандидат ДПС-а, тврдећи да Берлински процес представља модел који је усклађен са европским стандардима.

Сматра да су постојале "бројне оцене" да је Отворени Балкан, како је навео, политичка пројекција Србије.

"Али примарни разлог је овај који сам поменуо, питање усклађивања са европским стандардима", рекао је Ђукановић.

Тврди и да је показао разумевање у вези са дипломатском мрежом, али да на нека решења која је нудила Влада није могао да пристане.

"Заиста сам казао да је морално и политички проблематично да неко ко је био против ове државе, буде њен репрезент. Да је овде победио концепт Велике Србије, да ли бих ја могао себи дозволити да будем амбасадор Велике Србије. Ја то себи не бих могао дозволити", рекао је Ђукановић.

Указује да није реч о грађанима који су били за заједничку државу 2006. године, него о политичким лидерима.

"Заиста верујем у политички дијалог, и заиста верујем да Црна Гора може бити само грађанска или је неће бити", нагласио је Ђукановић.

Оценио је и да нема ништа неморално и незаконито у богатству његове породице.

Ђукановић је казао да је његов брат уложио новац у приватну банку, док је његов син основао приватну фирму.

"А фирма мог сина, 'Кодио', не остварује ниједан цент прихода у Црној Гори. Ја нисам демагог, не мислим да ту има било чега неморалног", тврди Ђукановић.

image