Србија и Балкан

У сусрет Лајчаковој посети Београду: Приштина охрабрена да се ЗСО не формира

Ако Лајчак жели напредак, а Курти одмах за њим каже да неће да формира ЗСО, није јасно какав је напредак остварен, јер за помак у преговорима Београда и Приштине првенствено мора да се договори формирање ЗСО, истиче Милован Дрецун
У сусрет Лајчаковој посети Београду: Приштина охрабрена да се ЗСО не формира© FOTO TANJUG/ MARKO IVAS/bs

Циљ посете специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака Београду је, како је навео, да припреми терен за нови сусрет председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија заказан за 18. март у Охриду.

Лајчак у српску престоницу долази после посете Приштини, где је изјавио да ЗСО није на дневном реду, уз то стимулисао тамошњи режим визном либеризацијом за тзв. Косово.

У Приштину је отишао, како је изјавио, да прикупи информације како на Косову и Метохији виде процес имплементације европског плана, а састао се и с влашћу и опозицијом.

"Састао сам се с лидерима главних опозиционих партија да им објасним споразум, као и следеће кораке. Такође сам изразио јасна очекивања међународне заједнице да стави дијалог изнад дневне партијске политике, посебно у овом критичном тренутку", написао је на Твитеру.

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је да је Лајчакова посета својеврсна припрема за наставак преговора у Охриду, али да је прво питање решење проблема око формирања Заједнице српских општина на КиМ.

"Речено је да Лајчак треба да покуша да приближи ставове Београда и Приштине, посебно у вези са ЗСО. Дакле, ако се ради о припреми новог трилатералног састанка, онда прво мора да се реши ЗСО", рекао је Дрецун за Танјуг.

Ако Лајчак жели напредак, додаје Дрецун, а Курти одмах за њим каже да неће да формира ЗСО и то је дефинитивно, није јасно какав је напредак остварен, јер за напредак у преговорима Београда и Приштине, како каже, првенствено мора да се договори формирање ЗСО.

"Курти би хтео и видим да је охрабрен сада, неко га охрабрује са Запада очигледно, сада већ прича да он неће одустати од тзв. међусобног признања, да неће формирати Заједницу. Он каже да је тзв. Уставни суд рекао да то не може да се формира, да ће тзв. Косово ући у Савет Европе јер тамо имају већину", истиче Дрецун.

Дрецун је оценио и да постоји шанса да ће нешто бити потписано на предстојећем састанку у Охриду, али да очигледно нема воље на страни Приштине, водећих западних држава, а да можда код Американаца постоји мала нијанса у корацима које би да остваре, али не у коначном циљу.

Председник скупштинског одбора за КиМ додаје да је из тих поступака јасно да се заиста све то усмерава против интереса Београда.

"Како је могуће постићи било какав споразум, ако је у основи тог споразума канцер, а канцер су оне одредбе које говоре да лажно Косово треба да третирамо као међународно правни субјекат и да им омогућимо чланство у УН. Ту нема договора, може договор да се постигне о другим одредбама, ако би постојала воља код Приштине", казао је Дрецун.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић не очекује ништа ново од данашњег доласка Лајчака у Београд.

"На основу онога што се могло чути приликом Лајчакове посете Приштини нема никаквих промена у ставу Куртија који жели да прича искључиво о европском плану на основу међусобног признања. Зато не треба очекивати промену његовог става ни на Охриду без обзира на притиске америчких званичника да се формира што пре ЗСО као претходно питање", изјавио је Миливојевић за "Блиц".

Такође, истиче да Курти у ставу о ЗСО има подршку ЕУ.

"Јасно је да Запад и Приштина имају исти крајњи циљ, а то је признање независности Косова, а ЗСО виде као заједницу у независном Косову. Брисел по свему судећи жели да реши косовско питање по принципу– ми вама ЗСО, а ви нама признање", закључио је Миливојевић.

Слободан Зечевић из Института за европске студије сматра да уколико Курти у Охрид долази са ставом да нема ништа од ЗСО, то је онда "разговор глувих" јер српска страна то не жели.

"Када је реч о ЗСО, јасно је да Курти неће спровести договорено, а да ће покушати да притисцима, хапшењима, протерује српско становништво, рекао је Зечевић за "Новости".

Претходно је министар одбране Милош Вучевић, говорећи о Лајчаковој посети, истакао да Србија никада није бежала од разговора и да су сви добродошли.

"Питање свих питања је где се стигло са Заједницом српских општина, а да се онда може даље разговарати о свим другим темама, осим о признавању независности и уласку тзв. Косова у УН", изјавио је Вучевић за РТС.

Да Курти нема намеру да одустане од онога у чему га подржава међународна заједница, потврдио је и јуче с форума у Манхајму, када је поновио "да је за пуну нормализацију неопходно узајамно признавање у сржи споразума" и подсетио да је понудио потписивање у Бриселу 27. фебруара.

image
VV inauguration
banner