Србија и Балкан

Додик: Чини ми се понекад да Србију више волимо него сами себе

Председнику Републике Српске уручено и специјално признање за допринос развоју града – Грб Града
Додик: Чини ми се понекад да Србију више волимо него сами себе© TANJUG/ FOTO SRNA/ BERNARD MILOŠEVIĆ/ bg

Градња Српског Сарајева била је најбоља могућа одлука, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик и поручио да Срби не смеју насести ни на какво братство и јединство које га је "дебело коштало".

"Влада Српске је од 2006. године до данас у инфраструктуру овог града уложила више од 350 милиона КМ и 200 милиона кроз подршку стамбеној изградњи путем Инвестиционо развојне банке. Изграђена је болница, пут према Јахорини, тунел Стамболчић, а задовољан сам подршком коју Србија пружа и Источном Сарајеву и целој Републици Српској", навео је Додик.

Додик је то поручио синоћ на свечаној седници у Источном Сарајеву поводом обележавања 30 година од доношења Статутарне одлуке о организацији Српског Града Сарајева.

Додик је подсетио да свака општина у Републици Српској треба да захвали председнику Србије Александру Вучићу, јер је путем донације у свакој општини обезбедио средства за неки од важних објеката.

"Ми гледамо у Србију. Понекад ми се чини да више волимо Србију него сами себе", рекао је Додик.

Поручио је да Источно Сарајево има велике изазове и да се може закључити да је Срба у ФБиХ све мање, а муслимана у Источном Сарајеву све више, те да треба осмислити начин на који ће овакво стање бити одрживо с обзиром на то да за Србе нема слободе тамо где нису већина.

"Побијени смо где нисмо имали државу, као што је случај био у Јасеновцу и на другим местима. Побијени смо и истерани одавде, а данас у Сарајеву причају како су толерантни", подсетио је Додик.

Он је нагласио да оно што су Срби добили Дејтонским споразумом нико не може одузети по цену да не буду у БиХ, као и да не постоји идеја о БиХ како је промовишу у Сарајеву.

"Она само има шансу да успе као дејтонска, састављена од два ентитета и три конститутивна народа", рекао је Додик, пренела је РТРС.

Председнику Српске уручено је специјално признање за допринос развоју града – Грб Града, а он је градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу поручио да у наредне три године град може рачунати на још 100 милиона КМ улагања у вредне пројекте.

Локална заједница Источног Сарајева бедем је слободе, навела је српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

"За српски народ са подручја сарајевско-романијске регије, као и за целу Републику Српску, једна од тих историјских прекретница била је одлука о формирању Српског Сарајева. Ова судбоносна и визионарска одлука донета је на данашњи дан пре тачно 30 година. Српско Сарајево настало је на рушевинама скупо плаћених илузија, али на темељима слободе без које не би било ни живота, нити опстанка на овим просторима",  рекла је Цвијановићева на свечаној седници у Источном Сарајеву поводом обележавања 30 година од доношења Статутарне одлуке о организацији Српског Града Сарајева. 

Овај град, истакла је, био је и остао бедем слободе и сигурно уточиште за десетине хиљада сарајевских Срба који су за време, а и након рата, у непрегледним колонама напуштали своја вековна огњишта.

"Одбрањен је животима својих најбољих синова, као и несебичном жртвом њихових сабораца који су дуж линија фронта оставили здравље и делова свога тела. Њима дугујемо захвалност што смо вечерас овде, што имамо наше Источно Сарајево и своју Републику Српску у којој живимо у миру и слободи. Овај град је колевка Републике Српске и зато ће увек имати посебно место у нашој прошлости, као и у развојним плановима за будућност. Источно Сарајево је пример одличне сарадње локалних и републичких институција, као и добрих резултата који су плод заједничког рада", рекла је Цвијановићева у свом говору.

Митрополит Хризостом: Срећан сам јер је СПЦ допринела очувању духовности у Сарајеву

Српско Сарајево треба чувати изнутра развијањем културе, просвете, институција и свега што је младима данас потребно, рекао је митрополит дабробосански Хризостом и поручио да су сарајевски Срби допринели развоју многих градова у Српској.
Митрополит је то рекао синоћ на свечаној седници у Источном Сарајеву поводом обележавања 30 година од доношења Статутарне одлуке о организацији Српског Града Сарајева.

"Срећан сам и поносан као митрополит да је Српска православна црква увелико допринела очувању духовности у Сарајеву и Сарајевском пољу за време оног режима и захваљујући Цркви која је била мученичка и сачувала диван народ и дивну културу", рекао је митрополит Хризостом.

Митрополит је истакао да је Црква и у последњем рату била са својим народом, "и када је падало и када се исељавало".

"Данас смо са вама, са српским народом Српског Сарајева да га још више градимо, изграђујемо и надграђујемо. Чувајте Српско Сарајево изнутра, јер град се може освојити изнутра, исто као и споља. Треба сачувати оно што смо муком и жртвом и крвљу наших синова створили", навео је митрополит Хризостом, пренела је РТРС.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Источно Сарајево, због географског положаја, настајања и развоја, посебно важно за РС и да ће влада наставити подржавати развој овог града

"Источно Сарајево је данас постао административни, културни, универзитетски центар. Град не чине улице, ни институције, ни тргови. Град чине људи", рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да је ово првих 30 година успешног развоја Источног Сарајева.

Премијер РС је рекао да је Република Српска због мира и своје будућности у Дејтону предала оно што је одбранила у Одбрамбено-отаџбинском рату, али да више никоме ништа неће предати, као и да ће Источно Сарајево вековно остати Српско Сарајево.

image
VV inauguration
banner