Србија и Балкан

Лајчак: Прихватање европског плана о тзв. Косову смањиће мешање Русије на Балкану

Специјални представник ЕУ оценио је да су односи Београда и Приштине кључни проблем који блокира нормализацију Западног Балкана и најавио нове анексе европског плана о којима ће се разговарати у Охриду
Лајчак: Прихватање европског плана о тзв. Косову смањиће мешање Русије на Балкану© Milos Tesic/ATAImages

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да би прихватање европског предлога о нормализацији односа између Београда и Приштине смањило простор Русији за мешање у догађаје у региону и стварање хаоса, преноси Фонет.

"После напада Русије на Украјину, стабилизација Западног Балкана је за ЕУ важнија него икада", рекао је Лајчак током онлајн конференције "Европа и Русија на Балканском фронту", чији је организатор Италијански институт за међународне политичке студије.

Лајчак је оценио да су односи Београда и Приштине кључни проблем за цео регион, који блокира нормализацију Западног Балкана и слободу кретања, као и да би прихватање споразума представљало позитивну поруку целом региону.

Наводећи да су се председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сагласили да нема потребе за нове разговоре о тексту споразума, Лајчак је констатовао да сада треба утврдити ред предстојећих корака, рокове и ко шта треба да ради.

"Формирали смо анексе везане за спровођење споразума. После мојих разговора у Приштини и Београду, припрема се нова верзија анекса, о чему ће се у суботу разговарати на Охриду", рекао је Лајчак.

image
VV inauguration
banner