Србија и Балкан

Митрополит Јоаникије: Француско-немачки споразум је неприхватљив, Србија није потписала

Седамнаестог марта 2004. године немачки војници, припадници КФОР-а нису прстом мрднули док су шиптарски терористи пљачкали и палили светиње, рекао је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије
Митрополит Јоаникије: Француско-немачки споразум је неприхватљив, Србија није потписала© Mitrpolija

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да је предлог тзв. француско-немачког споразума неприхватљив, ако је дефинисан као оквир за даље преговоре о статусу Косова и Метохије, а у њему се Косово третира као независна држава.

"Тај споразум од стране Србије није потписан. Међутим, ако је текст споразума дефинисан као оквир за даље преговоре, а у њему се Косово третира као независна држава, онда је он у потпуности неприхватљив" рекао је Владика у интервјуу Радио - Светигори, поводом деветнаесте годишњице од Мартовског погрома нашег народа и светиња на Косову и Метохији.

Он подсећа да су тај споразум сачиниле земље које су тада биле гарант мира и сигурности за српски народ и његове светиње на Косову и Метохији.

"Седамнаестог марта 2004. године немачки војници, припадници КФОР-а нису прстом мрднули док су шиптарски терористи пљачкали и палили светиње: девет цркава у Призрену, међу којима и Богородицу Љевишку, Богословију и резиденцију Епископа рашко-призренског. Ето, каква нам је била немачка заштита", подсетио је митрополит црногорско-приморски.

По његовим речима, дволичност коју су тада показали Немци и Французи не сме се заборавити.

"Још је мања сигурност за наш народ и његове светиње на Косову и Метохији", закључио је митрополит Јоаникије.

image