Србија и Балкан

Министарка енергетике: Србија да размотри увођење санкција Русији

Зорана Михајловић изјавила да се не обазире на дугогодишње оптужбе да води антисрпску политику
Министарка енергетике: Србија да размотри увођење санкција Русији© FOTO TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC/ nr

Зорана Михајловић изјавила је данас у Новом Пазару да Србија треба да размишља о увођењу санкција Русији, имајући у виду да се налази на путу ка чланству у ЕУ. Поводом оптужби да води антисрпску политику, Михајловићева је изјавила да оне трају годинама и да се на њих не обазире.

"Сагласна сам са свиме што каже председник Александар Вучић и да у влади и у странци разговарамо о свему. Имам интелектуалну слободу и спремна сам да испричам све што мислим и да положим рачуне и одговарам и за добре и за лоше ствари", рекла је Михајловићева.

Суштина је, каже, да је Србија на путу ка ЕУ, да је потписала споразум о придруживању и да све реформе и законе у свим ресорима треба да доноси и усклађује са ЕУ.

Србија је на путу да постане пуноправна чланица ЕУ, а не део руске државе, нагласила је она.

Србија је гласала за резолуције у УН којима се осуђује рат, али за разлику од свих земаља Европе, не рачунајушћи Белорусију, Србија једина није увела санкције, навела је Михајловићева.

"У ситуацији када се дешава да на територији Украјине гину цивили, деца, жене и стари, мислим да је време да размишљамо о следећој фази и да размислимо о томе да и ми уведемо санкције, јер ако је цела Европа солидарна, онда треба и ми да будемо део Европе и у том смислу", истакла је министарка.

Истакла је да руководство Русије не делује у складу са европским вредностима.

"То је такође и питање моралности, не само економских односа, јер оно што ради руководство Русије противно је европским вредностима, а ми смо у Европи. Понављам, то није уперено против руског народа, сви имамо тамо пријатеље, али се не слажем са тим какву политику води председник Русије, који води освајачки рат, јер није Украјина напала Русију, већ Русија Украјину. То је рат против Европе и против демократских тековина", навела је је Михајловићева.

Још актуелна министарка енергетике, подсећамо, била је једина чланица Владе Србије која је 2015. подржала британску резолуцију о Сребреници у Савету безбедности која је српски народ проглашавала за - геноцидан. Доношење ове резолуције спречено је ветом који је уложио тадашњи амбасадор Русије у Савету безбедности УН Виталиј Чуркин.

Михајловић је такође рекла да изјаве министра Александра Вулина и Војислава Шешеља о томе да она води антисрпску политику или да је антидржавни елемент трају годинама и да се на њих не обазире.

"Нећу да одговарам некоме ко се воденим топовима борио против студентских демонстрација или овом другом који је прогонио људе из Хртковаца и Јарка у време рата у бившој Југославији", рекла је Михајловићева.

image