Србија и Балкан

Амерички дипломата о споразуму из Охрида: Потпис је важан

Према међународном праву, потписани споразуми обавезују државу. Непотписани не. Србија би могла да одустане од свих споразума с "Косовом" јер су непотписани, истиче један од утицајнијих гласноговорника америчке политике против Србије
Амерички дипломата о споразуму из Охрида: Потпис је важан© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Иако је високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ оценио као успешан охридски састанак између председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, некадашњи амерички дипломата и албански лобиста Данијел Сервер истиче два "велика проблема" у вези са истим.

"Споразум је фокусиран на процес, а не на суштину, док је Србија поново одбила да потпише", написао је Сервер у тексту на свом блогу (peacefare.net).

Коментаришући главну новину састанка на Охриду – Анекс за имплементацију који је додат Споразуму о нормализацији, Сервер је истакао да је велика ствар што су обавезе из два документа постале део обавеза које и Србија и тзв. Косово треба да испуне у процесу интеграција у Европску унију.

"Ове одредбе више обавезују ЕУ него Србију и 'Косово'. Штавише, не односе се на признање суверенитета и територијалног интегритета 'Косова', пошто Споразум о нормализацији не испуњава тај стандард", написао је један од утицајнијих гласноговорника америчке политике против Србије.

Такође, додао је да Анекс о имплементацији обавезује Приштину да одмах почне преговоре о успостављању српске заједнице на Косову, као и да ова преформулација споразума из 2013. о стварању Заједнице општина са српском већином има две значајне карактеристике.

Прво, избегава се институционални облик из оригиналног уговора, што је у очима Приштине представљало потенцијалну претњу за суверенитет и територијални интегритет тзв. Косова.

Друго, упућује на српску заједницу – не односи се на постојеће општине већ само на оне унутар Косова који себе сматрају грађанима Србије.

"Прва карактеристика очигледно иде у корист 'Косова', друга пак Србије, јер искључује обавезе према већини несрба", пише Сервер.

Нема потписа српске стране

Познати заступник албанских интереса констатује и да је Вучић поново одбио да потпише споразум, те да су његови мотиви јасни – плаши се реакције у Србији, где "владају етничко-националистичке страсти и мржња према Албанцима".

"Званичници ЕУ и САД желе да верујете да ово није важно. Али јесте. Према међународном праву, потписани споразуми обавезују државу. Непотписани не. Србија би могла да одустане од свих споразума с 'Косовом' јер су непотписани. У ствари, много тога није имплементирано. Ни 'Косово' то није учинило. Потписи би направили велику разлику. Зато се Вучић опире", прецизира Сервер.

Додао је и да су Американци и Европљани снажно притискали Куртија да "Косово" пристане на Споразум, да су га јавно критиковали, те да је он сада вољан да учини наложено.

Међутим, Брисел и Вашингтон су према Вучићу заузели другачији приступ, сматра Сервер, и каже да су српског председника унапред наградили јер не критикују то што је Србија скренула ка аутократији, нити корупцију у земљи. Штавише, истиче, подржавају Вучића и његове сараднике, финансијски им помажу – дали су више од милијарду евра за реконструкцију железничке пруге, а у новом споразуму предвиђена је и донаторска конференција.

"Све то Вучићу оставља простор да не потпише, док Србија већ има већину онога што жели", пише Сервер.

Шта недостаје

Анализирајући састанак у Охриду, некадашњи амерички дипломата истакао је четири елемента која су изостала у новом дипломатском маневру.

Не постоји реципроцитет – грађани Србије добијају своју самоуправу на "Косову", а Албанци који живе на југу Србије не добијају ништа слично.

Не помиње се малтретирање Срба који учествују у косовским институцијама од стране Србије, нити постоје рокови за реализацију Споразумом постављених циљева, наводи Данијел Сервер.

Иако би потпис на Споразуму могао да представља признање, та могућност се не помиње, чак ни као далеки циљ. Нити постоји било какав знак да ће пет земаља Европске уније које нису признале тзв. Косово тај став променити.

"Споразум фокусиран на процес а без потписа оставља много будућим преговорима. Ово је више дим и огледало него суштина. Већа је вероватноћа да ће створити додатну конфузију него мир", закључио је албански лобиста у тексту на свом блогу.

image