Србија и Балкан

Лидери ЕУ ће позвати Београд и Приштину да спроведу споразум из Охрида

Европска унија поздравља Споразум о путу нормализацији односа "Косова" и Србије
Лидери ЕУ ће позвати Београд и Приштину да спроведу споразум из Охридаwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

Европски савет шефова држава и влада Европске уније ће у четвртак позвати Београд и Приштину да спроведу договор постигнут у Охриду, јавља Танјуг на основу нацрта закључка у који је имао увид.

"Европски савет поздравља споразум постигнут у дијалогу уз посредовање Европске уније о имплементационом анексу Споразума о путу нормализације односа између Косова и Србије и позива обе стране да експедитивно и у доброј намери спроводе своје обавезе", наводи се у нацрту закључка.

Не очекује се да дође до промене овог нацрта закључка за време самита, додаје агенција.

Високи представник за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ је јуче обавестио шефове дипломатија Уније о састанку председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који се 18. марта одржао у Охриду, за који је рекао да је "темељ за нормализацију односа између Србије и Косова".

"Овај договор креира нови статус који значи да у дијалогу више не морамо да тражимо наду, који омогућава да не будемо више у кризној атмосфери, него да пређемо на примену договора који је био прихваћен 27 фебруара", казао је он и додао да земље чланице дале њихову подршку и да сада почиње процес нормализације односа.

image