Србија и Балкан

Милатовић: Сигуран сам да ћемо запечатити победу, Црна Гора ће доживети морални опоравак

Људима је преко главе политика поделе, дошло је време нових лица, поручио кандидат за председника Црне Горе
Милатовић: Сигуран сам да ћемо запечатити победу, Црна Гора ће доживети морални опоравак© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Са позиције председника Црне Горе ћу успети да ставим фокус на друштвени и морални опоравак земље, поручио је кандидат за црногорског председника који је ушао у други круг Јаков Милатовић.

"Мислим да је људима у Црној Гори коначно преко главе политика поделе, прошлости, сиромаштва и да је господин Ђукановић оличење свега тога, и да је дошло време нових људи, идеје нормалности. Црна Гора хоће једну нормалност", рекао је Милатовић за РТС.

Истакао је да је "ово заједничка победа свих оних људи који су осетили неправду у једном ружном режиму у претходних 30 година, који су били дискриминисани, који су због свог политичког или националног опредељења били маргинализовани, чија су деца управо због тих ствари напустила земљу".

Милатовић је навео да је пред Црном Гором пуно изазова, да једино удруженим снагама може ући у нову фазу демократског и економског развоја, те да је уверен да ће у другом кругу запечатити победу.

"Мислим да кад кажем да би Црна Гора требало да закорачи у једну нову еру демократског развоја, знате шта значи демократија, онај ко узме највише на изборима, треба да има највећу одговорност", рекао је противкандидат Мила Ђукановића у другом кругу председничких избора који ће бити одржани 2. априла.

Милатовић је да су избори показали да тренутни сазив Скупштине Црне Горе не одражава адекватну политичку реалност, те да се видело колика је реална тежина Мила Ђукановића, "и колика ће тек бити, вероватно на парламентарним изборима".

"Зато се ја залажем да они буду што пре и да наравно Црна Гора коначно добије један сазив скупштине који пуно више одговара политичкој реалности и да након тога добијемо једну политички стабилну владу заједнички, јер једино тако можемо одговорити свим овим изазовима", поручио је он.

Додао је да је у фокус ставио и на добросуседске односе са земљама региона, а пре свега са Србијом.

"Људима је просто било доста овако неких ружних порука из Подгорице које народ осећа као пријатељске и нама историјски блиске", истакао је Милатовић и указао на значај регионалних економских интеграција, заједничке инфраструктурне пројекте, који се тичу ауто-пута од Бара до Београда и почињања Јадранско-јонског ауто-пута који би боље повезао Црну Гору са земљама Јадранске регије.

Оснивач Покрета Европа сад каже да очекује да кампања буде мирна, те да се неће поновити инцидент са Цетиња, "где је физички једна група људи, организована од стране Ђукановића, насрнула на мене".

"Ја се надам да се господин Ђукановић неће више бавити таквим стварима и да ће и полиција пуно адекватније реаговати у наредном периоду", додао је он.

Очекује да Црна Гора 2. априла "заокружи изборни процес на демократски начин" и да коначно добије демократског председника који ће земљу увести у Европску унију. 

image
VV inauguration
banner