Србија и Балкан

Рама је мало нервозан: Гутереш да објасни зашто је употребио назив "Споразум Београда и Приштине"

Албански премијер тврди да је прави назив документа "Споразум о путу нормализације односа између 'Косова' и Србије"
Рама је мало нервозан: Гутереш да објасни зашто је употребио назив "Споразум Београда и Приштине"© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Премијера Албаније Едија Раму насекирало је што је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш споразум о нормализацији односа, назвао споразумом између Београда и Приштине. Зато је од њега затражио да објасни зашто се послужио том синтагмом.

Рама је, наиме, на Твитеру устврдио да је званичан назив тог документа "Споразум о путу нормализације односа између Косова и Србије" и оценио да би било неприхватљиво ако Гутереш намерно није употребио "прави назив".

"Београд и Приштина?! Озбиљна грешка или лапсус? Његов званични назив је 'Споразум о путу нормализације између Косова и Србије' и било би неприхватљиво да генерални секретар намерно није употребио прави назив. Молимо вас да одмах дате појашњење", навео је Рама на Твитеру.

Раму је, иначе, намучила изјава генералног секретара УН у којој је он поздравио, како је навео, споразум између Београда и Приштине, наводећи да да стране морају да раде "брзо" и "у доброј вери" да "материјализују све своје обавезе из договора".

image