Србија и Балкан

Старешине Војске Републике Српске: Спречити да се хашка архива чува у Сарајеву

Уколико би се архива Међународног кривичног суда за бившу Југославију нашла у Федерацији БиХ, то би отворило врата злоупотребама, сматра Председник Организације старешина Војске Републике Српске
Старешине Војске Републике Српске: Спречити да се хашка архива чува у СарајевуGetty © Michel Porro / Stringer

Председник Организације старешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин поручио је да се не сме дозволити да архива Хашког трибунала буде похрањена у Федерацији БиХ, јер би то представљало велику опасност и огромну могућност злоупотреба.

Коментаришући захтев бошњачког члана Председништва БиХ Дениса Бећировића да се архива Хашког трибунала чува у БиХ, Жупљанин је рекао да Република Српска мора свим средствима да осигура да поменута архива остане у Хагу или да се премести на неку трећу локацију, имајућу у виду да Српска сигурно не би била у игри.

"Постоји и варијанта да се сва архива Хашког трибунала која се односи на људе из Републике Српске који су били предмет истрага или пресуда похрани у Републици Српској, а за оне који су били предмет истрага из ФБиХ да се похрани у том ентитету", истакао је Жупљанин а пренела Срна.

Жупљанин је оценио да то неће задовољити Бећировића и "осталу братију" из Сарајева, закључујући да свим институционалним средствима треба спречити да се хашка архива нађе у Сарајеву.

Бећировић је генералном секретару УН, председнику Међународног резидуалног механизма за кривичне судове и председнику Генералне скупштине УН упутио писмо у којем је затражио да архивска грађа Међународног кривичног суда за бившу Југославију буде похрањена у БиХ.

Бошњачки члан Председништва БиХ о писму je обавестио секретара УН Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Абубакара Тамбадуа током сусрета у Сарајеву.

image