Србија и Балкан

Истраживање НСПМ за РТ Балкан: Ко ће с Милом у други круг избора у Црној Гори

Председнички избори у Црној Гори одржавају се 19. марта, исход је неизвестан
Истраживање НСПМ за РТ Балкан: Ко ће с Милом у други круг избора у Црној Гори© FOTO TANJUG/ SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU PREDSEDNIKA CRNE GORE

Уочи председничких избора у Црној Гори, који ће се одржати у недељу 19. марта, није објављено ни једно истраживање јавног мњења. Расположење црногорских бирача је за РТ Балкан истраживала Нова српска политичка мисао (НСПМ).

Ови избори су доста "чудни", напомиње политички аналитичар и оснивач НСПМ-а Ђорђе Вукадиновић: "Кампања је била кратка, кандидати су као на хокејашкој утакмици правили 'летеће измене' са улажењем и излажењем из трке. До две недеље пре избора није се знао списак кандидата, а велики број грађана Црне Горе, готово петина, само неколико дана пред изборе или не зна, или не жели да се изјасни за кога ће гласати. Због тога је незахвално прогнозирати тачан исход."

Оно што се са извесношћу може рећи је да ће бити другог круга, и да је Мило Ђукановић несумњиви кандидат за други круг али са знатно мање процената подршке у односу на његове и ДПС-ове раније резултате.

Велики број релативно озбиљних кандидата на супарничкој страни ће највероватније омогућити Ђукановићу да као првопласирани уђе у други круг јер једни другима узимају гласове, истиче Вукадиновић.

Истраживање је показало да је тренутно на другом месту Јаков Милатовић (Европа сад), Андрија Мандић (Демократски фронт) на трећем, Алекса Бечић (Демократска Црна Гора) на четвртом, Драгиња Вуксановић-Станковић (Социјалдемократска партија) на петом, Горан Даниловић (Уједињена Црна Гора) је на шестом месту, док је инфлуенсер Јован Радуловић Јоџир на седмом месту.

С тим што су, наглашава Вукадиновић, једино Бечић и Јоџир скоро сигурно на том четвртом, односно седмом месту, док ће највећа битка и највећа неизвесност бити око другог места на које претендују Јаков Милатовић и Андрија Мандић, јер обојица имају шансе за улазак у други круг председничких избора.

Да су предизборне карте биле мало другачије распоређене, Вукадиновић сматра да би се чак и Ђукановићево прво место нашло под знаком питања.

Притом, Ђукановић у свом делу терена има само Драгињу Вуксановић-Станковић чији ће скоро сви бирачи у другом кругу завршити код њега, каже Вукадиновић.

Оно што упада у очи је то што чак и у најповољнијем расплету по још актуелног председника Црне Горе, Мило Ђукановић једва може да рачуна на 40-ак одсто бирача, све са гласовима Драгиње Вуксановић-Станковић. То би у нормалним околностима, ако не буде већег бојкота и апстиненције међу његовим противницима, значило да губи у другом кругу.

Истраживање је показало да је међу институцијама убедљиво најбоље оцењена Митрополија црногорско-приморска СПЦ, док су иза ње у овој НАТО чланици најбоље оцењене Србија и Русија.

Подробније резултате испитивања расположења јавности у Црној Гори о Србији, Русији, НАТО-у и Европској унији РТ Балкан ће објавити идуће недеље.

image