Србија и Балкан

Истраживање показало: Већина грађана Србије не желе да признање Косова буде на преговарачком столу

Само 17 одсто грађана сматра да треба да се подржи немачко- француски предлог
Истраживање показало: Већина грађана Србије не желе да признање Косова буде на преговарачком столу© Tanjug/STF

Скоро две трећине грађана не желе да признање независности КиМ буде на преговарачком столу Београда и Приштине, док четвртина грађана сматра да ће Србија уз подршку Русије успети да реши проблеме без последица, показало је испитивање Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) на тему како решити питање Косова и Метохије.

Чак петина грађана Србије истакла је да нема ништа против солуције да Београд одустане од преговора са Приштином и на тај начин "замрзне" потенцијалне сукобе, наводи се у извештају истраживања, а преноси "Блиц" у штампаном издању.

Истраживање је показало да не постоји већинска подршка ни за један модел по којем би се могло решити питање Косова и Метохије.

Очекивано, свега петина грађана би прихватила да се Србија и тзв. Косово међусобно признају у "постојећим границама" и постану чланице Европске уније.

Само 17 одсто грађана сматра да треба да се подржи немачко- француски предлог.

Подела Косова и Метохије има још мању подршку, јер би свега 16 посто грађана прихватило да се тако реши питање српске покрајине.

Када се сагледају резултати поменутог истраживања, поставља се питање да ли наш народ заправо зна шта жели када је у питању Косово и Метохија, ако нисмо сигурни ни које решење је најисправније како би се проблем решио.

Један од аутора истраживања и шеф јавно-мњенских истраживања у "Црти", Војислав Михаиловић коментарисао је ставове грађана рекавши да сматра да нису довољно информисани о процесу преговора.

"То не значи да не желе да буду питани о могућим решењима. Поруке које шаљу Београд и Приштина, често су биле кројене за унутрашње политичке потребе, често нису биле усмерене на решавање проблема. Нормално је да очекујемо да грађани буду контрадикторни,", рекао је Михаиловић.

"Могуће да је у недостатку опција којима су наклоњени, а које пак сматрају донекле реалним, грађанима је најближа опција наставак преговора, у нади да ће се у будућности пронаћи неко мање неповољно решење од тога да Србија призна независност".

Срећко Ђукић, бивши дипломата, такође није изненађен резултатима истраживања.

"Није чудно што грађани не знају како треба да се реши 'косовско' питање, када ни интелигенција ни власт то не знају. Јавност се опредељује за оно што му власт сервира и такво мишљење о проблему Косова и Метохије влада деценијама уназад", истакао је Ђукић.

Он је упозорио да ће ситуација за Србију бити све неповољнија.

"Берлин, Праг, Брисел и Вашингтон у на једној линији са мањим одступањима и они се залажу за политику признања Косова и Метохије и правно-обавезујући споразум", објаснио је Ђукић.

image