Србија и Балкан

Подкаст "Локомотива": Хапшење Доналда Трампа довело би до цепања америчког друштва

Главне теме подкаста "Локомотива” биле су, између осталог, како је Тик-ток постао опасност по америчку националну безбедност, хапшење Доналда Трампа као пут у коначну поделу америчког друштва, какве се промене дешавају на Блиском истоку и који се то нови савези формирају, као и дешавања у завршници кампање пред други круг председничких избора у Црној Гори
Подкаст "Локомотива": Хапшење Доналда Трампа довело би до цепања америчког друштва

Гост емисије је Александар Трифуновић, јутјубер и предузетник ангажован у оквиру хуманитарне организације "Осмех на дар", чији је циљ да помаже деци са Косова и Метохије. Са њим су аутори емисије Тиосав Пурић и Марко Николић разговарали о томе како најбоље помоћи српско становништво на простору Косова и Метохије и о значају и позитивним аспектима друштвених мрежа.

Извршни директор друштвене мреже Тик-ток Жи Чуа испитиван је пред Комитетом за енергетику и трговину Представничког дома САД због наводне опасности коју та апликација представља по америчку националну безбедност.

У Америци ово није први пут да се директор неке друштвене мреже испитује пред овим конгресним телом, али је први пут да се испитује страна компанија, у овом случају кинеска, која има потенцијал да ускоро постане глобално доминантна и највећа друштвена мрежа на свету.

Кампања против компаније "Бајт денс" која је у власништву "ТикТока" није новост. Још је у мандату председника Доналда Трампа било покушаја да се кинеска компанија примора да прода удео власништва некој америчкој фирми. Међутим, то се није догодило, а "ТикТок" је постао глобално најбрже растућа друштвена мрежа на свету.

У међувремену, владе многих западних земаља забраниле су својим запосленима да на службеним телефонима имају инсталирану поменуту апликацију. Само у Америци, према речима извршног директора "ТикТока" ова апликација има више од 150 милиона корисника, између осталог и зато што су алгоритам и корисничко искуство ове апликације на вишем техничком од било ког другог конкурентског производа.

Кључно питање који брине америчке безбедњаке у вези са "ТикТоком" су подаци, односно како и где завршавају потенцијално безбедносно осетљиве информације корисника.

Пошто се друштвене мреже у Америци третирају као "национално благо" над којим ексклузивитет контроле има држава, овакав брзи уплив једне фирме чији оснивачи нису Американци, довела је у питање читаву индустрију која обрће стотине милијарди долара годишње.

Није "ТикТок" једина појава која дрма америчке "стубове демократије". Први пут у историји се десило да ће се један бивши амерички председник суочити са кривичном пријавом. Након што је велика порота на Менхетну гласала за подизање оптужнице против Доналда Трампа, најављено је да ће бивши председник бити лишен слободе у току наредне недеље.

Све се то дешава у јеку кампање пред номинације за председничку кампању у Републиканској партији, док на површину испливава позадина читаве акције, у чијем је средишту олигарх Сорош, који је финансирао добар део америчких тужилаца, међу којима и Алвина Брега који је покренуо поступак против председника Трампа.

Аутори емисије су се посебно осврнули на природу протеста у Израелу, и јединство западног лагера у односу према политици Бенјамина Нетанијахуа.

Док се на протестима скандира пред америчким конзулатом у Тел Авиву америчком председнику, са апелом да се умеша у унутрашња питања Израела, министар за националну сигурност Израела Итамар Бен-Гвир поручује да је Израел "суверена држава, а не још једна звездица на америчкој застави". Све се то дешава док се на Блиском истоку редефинишу геополитички односи међу глобалним актерима, у процесу на чијем су прочељу Кина и Русија.

Локомотива се емитује сваке суботе у 19 часова.

image
VV inauguration
banner