Србија и Балкан

"Локомотива": Пандорина кутија отворена је на Косову и Метохији

Поводом двадесет четврте годишњице од почетка НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, аутори подкаста су говорили о економским и биолошким последицама агресије које се у Србији и данас осећају
"Локомотива": Пандорина кутија отворена је на Косову и Метохији© РТ Балкан

Које и какве промене се дешавају након 100 година, како је навео председник Кине Си Ђинпинг након сусрета са руским председником Владимиром Путином, ко нам поручује на годишњицу НАТО агресије да би требало да смогнемо снаге потиснемо огорчење поводом тог чина, како се Сирија вратила у арапску породицу народа и присуствујемо ли новој блоковској подели - неке су од тема које су Тиосав Пурић и Марко Николић коментарисали у новој епизоди подкаста "Локомотива" у којој су угостили др Стевана Гајића, научног сарадника на Институту за европске студије и професора на Московском државном институту међународних односа Министарства иностраних послова Русије (МГИМО).

Министар др Даница Грујичић није једина која тврди да је током НАТО агресије вођен биолошки и нуклеарни рат против СР Југославије. Истина је нашла пут и преко појединих новинара и истраживача на Западу који су смогли храбрости да одређене чињенице о штетности граната са осиромашеним уранијумом представе у тамошњим медијима. Чињеница је да НАТО савез, у тренутку када се доносила одлука да се бомбардују циљеви таквим оружјем, подједнако није интересовало ни албанско становништво, као ни КФОР војници који ће убрзо након потписивања Кумановског споразума доћи на територију КиМ и сами бити изложени свим токсичним материјама којим је НАТО засуо простор КиМ.

Тај својеврсни зверски експеримент није био једини, ако узмемо у обзир и да је "жута кућа" донедавно била табу тема чак и у домаћој јавности и да тек данас излазе докази, захваљујући, између осталог, и специјалном известиоцу за злочине ОВК - Дику Мартију.

Застрашујуће је каквој су судбини били препуштени косовски Срби након повлачења војске и полиције СР Југославије, упркос томе што је на простор КиМ дошло преко педесет хиљада КФОР војника којима је мандат био да заштите српски народ. Они не само да то нису успели да ураде у послератним месецима и годинама, него се ситуација значајно погоршала по српску заједницу, док тек данас имамо прилику да гледамо потресне документарне филмове о организованој групи са простора Косова и Албаније која је учествовала у монструозној акцији отимања људи, а затим њиховој ликвидацији и продавању и дистрибуцији њихових виталних органа на црном тржишту.

Да је Србија прва поднела сурови ударац "светских полицајаца", можемо тек ових дана заправо да разумемо, а када се сагледа актуелна геостратешка карта света.

У тренуцима када ни канцеларије УН које прате сукоб у Украјини не могу да прећуте злочине кијевског режима над цивилима и заробљеницима и када Велика Британија у току посете кинеског председника Русији најављују испоруку граната са осиромашеним уранијумом украјинској војсци, ствари постају јасније.

Западни медији и даље остају неми пред свим тим збивањима, али нису успели да сакрију сав бес због једне реченице која је изговорена приликом растанка лидера Кине и Русије, а то је порука председника Кине упућена председнику Русије:

"Сада се дешавају промене које се нису десиле претходних 100 година, када смо заједно, ми покрећемо те промене".

Коментаришући ту реченицу, гост у емисији "Локомотива", Стеван Гајић је рекао:

"Те речи значе много тога: за почетак то значи крај петродолара пошто се најављује да ће после историјског договора између Саудијске Арабије и Ирана, те две државе тражити да се прикључе организацији БРИКС што значи и потискивање САД са простора Блиског истока. Овај потез говори нам и да Русија и Кина имају једну координисану политику на различитим географским тачкама и ово јесте једна врста стварања мултиполарног света".

Локомотива се емитује сваке суботе у 19 часова.

image
VV inauguration
banner