Србија и Балкан

Ђукановић након гласања: Србија да престане да уређује живот Србима у Црној Гори, то је наш посао

Према Ђукановићу, тензије око избора "мало су подигнуте, више него што треба", али верује да ће до краја дана све остати под контролом
Ђукановић након гласања: Србија да престане да уређује живот Србима у Црној Гори, то је наш посао© Зоран Шапоњић

Актуелни председник Црне Горе и кандидат ДПС-а Мило Ђукановић сигуран је у своју победу у другом кругу председничких избора, баш као и његов противкандидат испред Покрета "Европа сад" Јаков Милатовић, јавља репортер РТ Балкан.

"Очекујем победу, наравно. О поразу и не размишљам. Да ли ћу честитати? Забога? Па, јесмо ли честитали 30. августа? Ја представљам ту Црну Гору", поручио је данас у Подгорици, пошто је гласао у ОШ "Саво Пејановић" актуелни председник Црне Горе одговарајући на питање новинара.

Према Ђукановићу, тензије око избора "мало су подигнуте, више него што треба", али, оне верује да ће до краја дана све остати под контролом. 

На оптужбе Милатовића да ће актуелни председник бити крив за инциденте уколико до њих у изборном дану дође, Ђукановић одговара саркастично: "Наравно, сваком својом изјавом па и овом коју слушате баш подижем тензије".

Ђукановић је додао да најаве "о могућим опструкцијама изборног процеса не узима превише озбиљно", да су у питању "најаве неозбиљних људи".

Што се тиче, односа са Србијом, Ђукановић каже да ће ти  односи "бити онакви какви треба да буду и онакви какви су и са другим суседима и државама у региону". "Могу да буду бољи, наравно. Што се мене и Црне Горе тиче то је куцање на отворена врата. Србија ће унеколико морати да промени свој однос према суседима, посебно према Црној Гори, у смисли да престане са интенцијом да уређује живот Србима у Црној Гори", рекао је он.

"Србима у Црној Гори, као и другим грађанима, живот мора да уређује Црна Гора и то је слово 'А' у азбуци суверености једне државе. Црна Гора се никада није ни покушала умешати у уређивање живота било ком свом држављанину или човеку пореклом из Црне Горе који живи у другој држави", додао је.

"Увек су од нас имали јасно упутство, држава у којој живите ваш је животни избор, према томе - поштујте ту државу, поштујте оно што је њена државна политика, а у Црној Гори сте увек добродошли а нипошто да ми супституишемо оно што треба да ради држава у којој живите", навео је Ђукановић. 

Рекао је да верује "да ће ови избори бити искоришћени да Црна Гора најави свој повратак на пут европског развоја".

"Такође очекујем и да ћемо на парламентарним изборима 12. јуна утврдити такву намеру и верујем да почиње ново и боље време у коме ће Црна Гора наставити да се креће ка свом европском циљу", рекао је Ђукановић. 

image
VV inauguration
banner