Србија и Балкан

Протест у Приштини због почетка суђења командантима тзв. ОВК

Демонстранти тврде да су оптужени у Хагу невини и да је "рат ОВК био чист рат за слободу"
Протест у Приштини због почетка суђења командантима тзв. ОВК© Танјуг/Дописништво КиМ

Дан уочи почетка суђења бившим командантима терористичке Ослободилачке војске Косова Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, у Приштини су се окупили демонстранти на "маршу за правду".

Окупљени су носили транспаренте тзв. ОВК и узвикивали пароле подршке оптуженима.

Демонстранти тврде да су оптужени у Хагу невини и да је "рат ОВК био чист рат за слободу".

Тачи, Сељими, Весељи и Краснићи оптужени су за ратне злочине и злочине против човечности за време оружаног сукоба на Косову и Метохији, у периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године, када је киднаповано и незаконито притворено најмање 407, а убијено најмање 100 људи.

Недавно су први пут јавно објављена имена 102 жртве за које се терете лидери тзв. ОВК.

С друге стране, како наводе из Удружења породица несталих и киднапованих на КиМ, на њиховом списку има више од 1.000 имена од чега се готово 600 и даље води као нестало.

Међу именима жртава ОВК налазе се и Костићи. Трагедија ове породице је добро позната, чак 15 Костића је киднаповано и убијено 1998. године од стране ОВК. Олгица Божанић, рођена Костић, испред Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији каже да породице траже само две ствари - истину и правду.

"Све наше породице, откако се десила трагедија да су остали без својих чланова које су отели припадници ОВК, траже истину пре свега. То нам је приоритет, а онда правда. Сада је дошао тренутак неког новооснованог суда, а ми смо као удружење сарађивали са свим судовима и тужилаштвима у претходном периоду. Сада су подигли нову оптужницу против челника ОВК и осталих. Очекујемо да тужиоци и судије буду непристрасни, да се донесе правда за наше жртве, јер протеклих година на жалост за наше жртве нико није осуђен. Били су вођени процеси пред бившим међународним трибуналом, али тада је постојало временско ограничење до доласка Кфора, а нажалост имамо највећи број пријављених случајева након доласка међународних снага и за ту врсту злочина први пут је подигнута оптужница као и за период 1998. године", каже Олгица за Косово онлајн.

Божанић се нада да ће овога пута, Специјални суд у Хагу за разлику од претходних трибунала звати и сведоке српских страдања.

"Ја нисам сведок очевидац, моја мајка која има 85 година, давала је изјаве када је тужилац био Клинт Вилијамсон. Након извештаја Дика Мартија прикупљане су изјаве од породица. Надам се да ће њену изјаву да користе, она да буде присутна да потврђује да су јој синове отели и да се злочин догодио. Први Хаг је није позвао да сведочи, ниједног нашег сведока нису звали током процеса", нагласила је.

Открива да се плаши само још једне ствари, а то је да не објаве неки снимак ликвидације, "како су их злостављали, како је брат за братом јаукао, отац за сином и син за оцем".

"Ово друго сам све преживела, али не знам како бих то поднела. Како би то мој мозак, организам поднео. Нека само оне који су наређивали и који су учествовали у злочинима стигне правде, док су живи нека их прате њихови јауци и крици за помоћ", наводи Олгица.

image
VV inauguration
banner