Србија и Балкан

Шмит наметнуо одлуку и направио још већи проблем: Влада у Федерацији БиХ није формирана од октобра

Упркос одлуци високог представника у БиХ донетој у изборној ноћи да наметне измене изборног закона, али и Устава ФБиХ, влада у Федерацији месецима не може да буде формирана
Шмит наметнуо одлуку и направио још већи проблем: Влада у Федерацији БиХ није формирана од октобраwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Сутра је крајњи рок за формирање Владе Федерације БиХ након општих избора одржаних у октобру прошле године. Тим поводом, будући амбасадор БиХ УН и бивши председник СДП Златко Лагумџија каже да је то, ипак, могуће ако потпредседник ФБиХ Рефик Лендо (СДА) стави потпис на именовање, или да СДА преко ноћи уђе у власти или да високи представник Кристијан Шмит реагује.

Тврди да би било катастрофално донети привремено решење и позива Шмита да донесе исправну одлуку.

Он указује да у овом тренутку мисли да се не може очекивати од Шмита да уради "нешто што бисмо, како каже, можда ми волели".

"Ако хоћете да сада погурате поново СДА, јер без Шмитове одлуке СДА би сада била опозиција и влада би била формирана. Због Шмитове одлуке СДА је постао незаобилазан фактор у целој овој причи. Е сад, ако ти је циљ да факат помогнеш СДА онда донеси одлуку да трећи потпис не важи, да то не важи само овај пут, а после ће све бити како си ти намислио. Ако то уради, онда је то ветар у леђа СДА, нећемо их се решити наредних 30 година", рекао је Лагумџија, преноси сарајевски портал Klix.ba.

Коментаришући идеју "да се прогласе тзв. супер кантони", Лагумџија сматра да је то демолирање Вашингтонског споразума, демолирање било каквог уставног устројства, владавине права.

"Очекујем од Шмита, пошто је све ово одлучио да би направио деблокаду процеса. Е фино, тврдио си да хоћеш да деблокираш процесе и управо сада си нас довео до блокаде. Е па како се може деблокирати процес, па једноставно - новом одлуком. Каже уколико нисте у стању да конституишете власт у року који сам вам задао, тада пред Парламент Федерације, пред оба дома иде предлог који има потпис два од три председника, односно потпредседника Федерације и треба да добије натполовичну већину у Дому народа и Представничком дому, при чему у Дому народа треба да има преко трећину припадника сваког народа да би деблокирао процес. Али не само да деблокира поделу фотеља, него законодавну власт", каже Лагумџија и додаје:

"Ево деблокирај тако, довољно је имати трећину. Имаш функционалну законодавну власт, решили смо проблем. Питање је да ли то значи да ће сутра евентуално неко за четири године, неки Човић или неки Изетбеговић имати опет две трећине свог бирачког тела. Па у реду, Боже мој. Овим би се показало да имамо нормалну, плуралну средину у којој се не дозвољава да се блокира и законодавна, а не само извршна власт".

Наводи да би једнократном интервенцијом СДА с правом говорила да је то против њих.

"Мене плаши што би након тога уследила хистерија у којој би се, у доста елемената с правом, користио наратив да ово све раде против нас зато што ми имамо велику муслиманску странку. И то је погубно и по муслимане и по ту странку и по све нас заједно. Мислим да је важно да Шмит сада не одигра за СДА. Уколико донесе једнократну одлуку он ће у суштини одиграти за СДА. Решиће проблем који има сад, евентуално, али ће нам створити проблем наредних 30 година којег нећемо моћи да се решимо", каже Лагумџија.

Сматра да, ако Шмит мисли да донесе лошу одлуку којом уводи кантоне, одлуку која значи једнократно елиминирање СДА без да то буде системски решено, ако би ушао у даљу етничку деструкцију ове земље кроз увођење неких супер кантона и слично, онда је боље да остане тренутно стање.

"Па да имамо још наредне четири године ово блато које имамо. Ако ће донети такве одлуке, боље да их не доноси. Онда је боље да имамо стање које имамо сада а које је никакво. Може донети једну исправну одлуку која би значила једно шмирглање онога што је урадио, скидање онога што је забрљао", навео је Лагумџија.

А ако, каже, Шмит не донесе одлуку, све опције су отворене.

image