Србија и Балкан

Вучић: Руски роботи ускоро у Србији

Србија ће бити прва у Европи на чијим улицама ће моћи да се виде "Јандексови" чувени роботи-достављачи, истакао је Вучић
Вучић: Руски роботи ускоро у Србијиwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Од многих важних тема којих се председник Србије Александар Вучић дотакао синоћ током гостовања на РТС-у, једна можда није добила пажњу коју заслужује — а то је долазак многих руских стручњака који раде за "Јандекс". Ову компанију Вучић је описао као "руски 'Гугл'" и додао да ће ускоро грађани Београда моћи да виде чувене "Јандексове" роботе за доставу и у свом комшилуку.

"Нови податак у великој несрећи два народа, руског и украјинског. Имамо нешто у чему можемо да помогнемо и њима и себи. Дошли су млади људи, углавном из Русије. Рекорд смо остварили у марту, имамо захтев за готово 10.000 боравишних дозвола за те младе људе", казао је Вучић током гостовања на РТС.

Председник Србије је указао да су млади руски стручњаци веома задовољни пријемом у Србији, као и да је у марту забележен рекордан број поднесених радних дозвола управо због њих.

"Први пут имамо и 5.000 захтева за радим дозволама, а то су 80 одсто људи из Русије", истакао је Вучић.

Он је напоменуо да су у питању "фантастично стручни" људи, и да ће се новитети који руски стручњаци доносе ускоро видети и на београдским улицама.

"Имаћемо руски 'Јандекс', а за месец-два ћемо имати роботе који ће разностити ствари по Београду на води и шире. Разносиће разна чуда, имаћемо међу првима у Европи, бићемо први који ће имати терен на којем ћемо пробати аутономна возила, то има Америка и Кина и ми можемо бити први", рекао је Вучић.

"Јандексова" служба робота-достављача дебитовала је на московским улицама 2019. године, а, као што је председник истакао, у међувремену је постала позната и у САД и Кини.

image