Магазин

Kако са дететом ујутру на време да изађете из куће - спремање за вртић или школу као извор стреса

Јутарњи полазак у школу или вртић, за многе родитеље је стресан. Деца се или пробуде рано, па се затим "развлаче" по кући, тражећи ствари, или једноставно одлажу полазак. А некада се пробуде касно, скраћујући тиме време целој породици у припреми за радни дан. Како организовати децу и своју породицу како би сви стигли на време?
Kако са дететом ујутру на време да изађете из куће - спремање за вртић или школу као извор стреса© freepik/freepik

Колико је тешко организовати јутарњи излазак из куће, схватимо тек када добијемо децу. Док спремамо доручак обраћамо се својој деци са "Устани, обуци се, очешљај се, једи, опери зубе, нађи ципеле, спакуј ранац..." и тако свако јутро. Сваки део пута према вратима, може бити замка, ако се само једна од ствари пролонгира или одужи, а резултат су деца која касне у школу, а ми на посао.

Ево како су проблем поласка из куће на време, постигли искусни родитељи:

1. Изаберите одећу увече

Како не бисте дошли у ситуацију да ваша ћерка не може да пронађе омиљену мајицу баш пред полазак у школу, или да тек када отворите фиоку схватите да нема чистих чарапа, навикните своју децу да бирају одећу свако вече. Имаћете времена да оперете, испеглате или пронађете делове гардеробе који су им потребни.

2. Спремите све претходно вече 

Да, исцрпљени сте и више од свега желите да легнете у кревет и гледате неку од серија, али ако знате да ће само пола сата увече омогућити да јутро почне мирније, вреди припремити све на време. Проверите да ли је урађен домаћи и спакујте књиге са децом, или их исконтролишите - зависно од узраста детета. У ове обавезе могу спадати и кување ручка за сутра, или одлазак касно увече по млеко, како бисте ујутру попили своју омиљену кафу на миру. Ова стратегија је помогла многим родитељима. Неки спремају и себи одећу за следеће јутро (или чак следећу недељу), други постављају сто за доручак након што су завршили вечеру, а многи тврде да је спремање дечје ужине претходно вече, уштедело много времена.

3. Спремите додатну опрему/потрепштине на необичним местима

Идеалне слике из часописа у којима је све сложено по полицама и све на свом месту, само су недосањани идеал многим породицама, а посебно у периоду када су деца још увек мала. Неке маме су признале да њихова рутина јутарњег спремања подразумева остављање ствари на необичним местима. Ова мама каже да је због брзине и лакоће, увек чувала ствари тамо где "не припадају". Тако су чарапе и четка за косу увек стајале у колима. 

4. Деци је потребно да на време оду на спавање

Када су наша деца у кревету до девет, следећег јутра се буде весела и живахна и стижу на време да оперу зубе, обуку се и спакују. Када краће спавају, буде се мрзовољни и не стижу да одраде све своје обавезе на време.

5. Увек нађите мало времена и за мажење

Ујутру, у журби, у искушењу смo да прескочимo загрљаје и пољупце. Лоша идеја! Неколико минута усредсређене пажње, мотивише дете да устане ведрије, скине пиџаму и обуче се.

6. Направите такмичење у спремању

Има нешто у томе када се спремање назове "трком", деца се убрзају и стижу прва. Многи родитељи који имају више деце у породици, се куну у ову тактику. Међутим, не би требало стално да се спроводи, како деци ова трка са браћом и сестрама не би досадила. Саветује се да се ова тактика примени када је потребно изаћи што пре из куће.

7. Деца би требало увек да се спремају сама

Многи родитељи се слажу да је важност самосталног облачења, не само добра за развој деце, већ и за породичну јутарњу динамику. Док се деца облаче, тата и мама могу да се обуку и припреме кафу за себе, а доручак за децу. Када су деца мала, биће потребно више времена док не науче да се сами обуку, али ће се ова навика на дуже стазе исплатити, сматрају родитељи.

8. Можда ће брзини допринети музика

Деца неће да устану из кревета? Неке маме су одлучиле да у рутину спремања за школу и вртић унесу мало музике. У почетку пусте музику сасвим тиху, и полако појачавају, како би се деца пробудила. Слично као музика у некадашњим дечијим одмаралиштима. Најбоље је да изаберете једну песму која ће бити препознатљива или можда она песма која је омиљена у вашој породици. Још трикова за разбуђивање поспаних главица - нежно голицање, љубљење...

9. Поделити и освојити  

Уколико сте ви и ваш партнер/партнерка обоје у исто време у кући, пробајте да поделите обавезе око јутарњег спремања. Док једно пакује дечје ужине, друго може кувати кафу или помагати деци око спремања књига или уколико имају неки проблем око спремања.

10. Нека доручак буде једноставан

Свако би волео да буде идеалан родитељ који свако јутро припрема омлет од поврћа и каше од киное, али већина заправо нема времена за то. Најбоље је пронаћи једноставан мени који је здрав а не одузима много времена, као што су на пример, домаћи сендвич, пита и воћка.

11. Сведите обавезе по кући на минимум

Листа јутарњих обавеза би требало да је кратка. Деца могу да нахране кућног љубимца, врате своје пиџаме у одговарајуће фиоке, наместе кревете.

12. Све што се може урадити у путу, урадите у колима

Има оних јутара када се крећемо кроз јутарњи распоред ефикасношћу добро подмазане машине. А ту су и она јутра када лежимо у кревету и одлажемо аларм. Како онда да брзо прођемо цео распоред за 15 минута? Облачимо се и онда све остало обавимо у колима. У колима се може завршити доручак, очешљати, могу се завезати пертле.

13. Направите паковање за изненадне случајеве

За јутра када касне, неки родитељи су саставили пакет за хитне случајеве које држе у претинцу за рукавице у ауту. У њему се могу наћи протеинска чоколадица (доручак), жвакаће гуме (чисте зубе), четка за косу, шнале и тракице за косу, као и ситан новац који се може дати детету за ужину, уколико нисмо имали времена да је припремимо и понесемо.

14. Направите плејлисту омиљених песама, како би деца знала колико имају времена за сваку од обавеза

Ако се деца пробуде у 7, а ми морамо да изађемо у 7.45, не би било лоше мотивисати их плејлистом најбољих песама од 45 минута. Нека знају да када чују одређену песму време је да се обувају и полако крену напоље.  

Наравно, да у мору родитељских савета постоје и они које можемо подвести под апсурде. Наиме, једна мама је на друштвеним мрежама поделила савет како она убрзава јутарње спремање. Савет ове маме је да ставите малишане/предшколце у кревет у њиховој школској одећи! Она каже да овај трик најбоље функционише уколико је школска одећа удобна као пиџама. Много је лакше обући га после вечерњег купања, каже ова мама, а у њеној кући пиџаме су "посебне" и резервисане за викенде.

Још један савет који је један тата поделио је подмићивање деце. Овај тата има петогодишње близанце којима дозвољава да нахране рибице ако су обучени и спремни, јер из неког разлога им је овај задатак узбудљив. Неки родитељи дозвољавају детету коришћење мобилног дуже током дана, ако се ујутру брже спреми.

image