Србија и Балкан

Брнабић упозорила шефицу УНМИК-а: Срби нису пожељни на Косову и Метохији

Тема разговора био је и извештај генералног секретара УН о раду УНМИК, који ће бити представљен на седници СБ УН 27. априла
Брнабић упозорила шефицу УНМИК-а: Срби нису пожељни на Косову и Метохији© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIČ

Премијерка Србије Ана Брнабић састала се данас са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом УНМИК-а Каролин Зијаде, којој је пренела да је веома забринута за безбедност Срба на Косову и Метохији.

Она је нагласила да су константно изложени провокацијама Приштине.

Брнабић је указала да се у континуитету уништавају српска гробља и цркве, чиме се шаље јасна порука да Срби нису пожељни на Косову и Метохији, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Зијаде је поручила да је циљ да се очува мир и стабилност на Косову и Метохији и посебно похвалила иницијативу "Отворени Балкан", као могућност бољег економског повезивања региона.

Тема разговора био је и извештај генералног секретара УН о раду УНМИК, који ће бити представљен на седници СБ УН 27. априла, о ситуацији на КиМ, положају Срба и неалбанског становништва, као и о неопходности спровођења Бриселског споразума.

Кад је реч о Бриселском споразуму, председница Владе Србије подсетила је да тај документ није примењен од стране Приштине читавих 10 година. Она је истакла да је неопходна пуна примена Бриселског споразума и успостављање Заједнице српских општина, што ће омогућити Србима да се осећају сигурније.

Брнабић је, говорећи о иницијативи "Отворени Балкан", нагласила да је тај формат одлична прилика да се читав регион повеже, како би се остварио економски просперитет, као и бржи проток људи и робе.

Са шефицом УНМИК-а Каролин Зијаде сутра би требало да се састане и председник Србије Алексадндар Вучић. Састанак је предвиђен за 10 часова у згради Генералног секретаријата председника Републике, најавила је прес служба председника.

image