Србија и Балкан

Додик: Српска није дозволила да се уведу санкције Русији, обуставља све активности са НАТО

Милорад Додик навео је и да та република има довољно новца на рачуну и да нема проблем да плати своје обавезе
Додик: Српска није дозволила да се уведу санкције Русији, обуставља све активности са НАТО© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Република Српска није дозволила да БиХ донесе било какву одлуку о санкцијама Русији, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик, додајући да "видимо да овде неки више верују Бриселу него званичним органима у Српској".

"Српска је та која није дозволила да се призна тзв. Косово, нити да се уведу санкције Русији", истакао је он реагујући на изјаву председника ПДП-а Бранислава Бореновића да се БиХ придружила санкцијама ЕУ против Руске Федерације.

Председник тврди и да Република Српска данас финансијски "добро стоји" и да нема проблем да плати своје обавезе.

"Република Српска има довољно новца на рачуну и у будућности неће имати неких проблема", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Српска, како он поручује, а преноси Танјуг, живи свој живот онако како је предвиђено Уставом "и са свим атрибутима државности како је то предвидео Дејтонски мировни споразум".

"Српска је стабилнија него ФБиХ, мада се не упоређујемо с њом већ са земљама за које мислимо да су сличне нама", рекао је Додик, наглашавајући да је данас у тој републици највећи број запослених у њеној историји.

Како наводи Додик, а преноси РТРС, у Српској постоји опозициона структура која има своје бриге "које нису мале и које су они сами себи наметнули".

"Не желимо да се бавимо њима. Покушавају да побегну од раскола који имају тако што ће пласирати лажи, да ми то коментаришемо. Они се никада нису изјаснили о питању самосталности Републике Српске. Данас су највећи противници управо те приче", поручио је Додик додајући да тај део опозиције износи исте ставове које имају и политичари из Федерације Босне и Херцеговине.

Додик је нагласио да Српска не жели да уђе у НАТО савез и обуставиће све активности сарадње са том алијансом.

Он је рекао да сви људи из Српске који раде на тим питањима више то неће радити.

"Од заменика министра у Савету министра и министара у Влади Српске до свих оперативаца на тим питањима, закључно са комисијом у којој седи један број Срба коју је именовао Савет министара. У том погледу ми ћемо прекинути да радимо", каже Додик. 

Додик је навео да Република Српска ништа нема од њих, осим сталног тражења нечега, а то нешто је базично за Српску.

"Ми не можемо да будемо члан НАТО савеза, не због сукоба Украјине и Русије. Па ми смо то и пре говорили. Шта сад треба да се бојимо НАТО савеза и да кажемо да смо се прошли пут шалили. Не, нисмо се шалили, сада смо одлучнији", додаје Додик.

Како истиче, Република Српска не жели да се сврстава ни на једну страну.

Он се поново заложио да странци не учествују у доношењу одлука.

Цвијановић: Српска би могла да замрзне своје учешће у органима БиХ

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ, Жељка Цвијановић, изјавила је да би представници Републике Српске могли да замрзну своје учешће у органима БиХ ако се настави блокада реализације пројеката који су делегирани на нивоу БиХ.

Она је истакла да Министарство спољних послова и даље заобилази Републику Српску и њен кабинет, те да иако је 
покушала да успостави договор, није било успеха.



image
VV inauguration
banner