Србија и Балкан

Спас за Србију: Сијарто најавио изградњу новог нафтовода, спајање са руском "Дружбом" (МАПА)

Активно радимо на припремама за изградњу новог нафтовода који ће повезивати Алђо и Нови Сад, који ће побољшати снабдевање енергијом обе земље, поручио је шеф мађарске дипломатије
Спас за Србију: Сијарто најавио изградњу новог нафтовода, спајање са руском "Дружбом" (МАПА)© Tanjug/Peter Lakatos/MTI via AP

Мађарска и Србија планирају да у јуну потпишу споразум за изградњу новог нафтовода између две земљe, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Активно радимо на припремама за изградњу новог нафтовода који ће повезивати Алђо и Нови Сад. Овај нови нафтовод побољшава снабдевање енергијом обе земље. МОЛ и Транснафта настављају преговоре о новим инвестицијама. Планирано је да се споразум потпише у јуну на мађарско-српском самиту", рекао је Сијарто на конференцији за новинаре са српском министарком енергетике Дубравком Ђедовић.

Ђедовић је нагласила да би у јуну требало да буде потписан и међувладин споразум о оснивању заједничког мађарско-српског енергетског предузећа у Србији.

Председник Србије Александар Вучић рекао је раније да ће наша земља, по договору са Мађарском, изградити нафтовод дуг 128 километара, који ће се повезати са мађарским нафтоводима. Према његовим речима, српске власти ће у наредних шест година уложити 12 милијарди евра у енергетску инфраструктуру.

Нафтовод "Дружба", један од највећих нафтовода на свету, који је изградио Совјетски Савез, снабдева Пољску, Немачку, Мађарску, Чешку и Словачку. Испоруке руске нафте преко овог нафтовода не подлежу санкцијама ЕУ.

Овај нафтовод, који креће из централне Русије, повезује западна сибирска нафтна поља са великим рафинеријама у Европи.

Он има капацитет од преко два милиона барела нафте дневно, али је његова искоришћеност озбиљно смањена последњих месеци због погоршања односа између Русије и Запада.

Нафтовод "Дружба" се дели на два крака, од којих већи, северни крак иде ка Пољској и Немачкој. Том деоницом је пумпано око два милиона тона, или 490.000 барела нафте дневно.

Јужним краком, који снабдева нафтом Словачку, Мађарску и Чешку, пумпано је око милион тона нафте месечно, или 245.000 барела дневно.

Нафтовод прелази преко Белорусије, која такође узима део нафте.

image