Свет

"Блумберг": Сијарто у Москви пркоси Европској унији

Мађарски министар спољних послова у Русији је разговарати о енергетским питањима са потпредседником руске владе Александром Новаком и шефом државне корпорације Росатом Алексејем Лихачовим
"Блумберг": Сијарто у Москви пркоси Европској унијиwww.globallookpress.com © MFA Russia/Flickr.com

Мађарски министар спољних послова и спољне трговине Петер Сијарто, изјавио је данас да је Мађарска обновила споразум о додатним испорукама гаса са Русијом.

"Успели смо да се договоримо о могућности куповине већих количина гаса него што је то назначено у дугорочним уговорима, углавном кроз Турски ток", рекао је Сијарто који се данас у Москви састао са потпредседником руске владе Александром Новаком, са којим је разговарао о безбедности гасовода "Турски ток" и снабдевању преко нафтовода "Дружба". 

Руска страна је, према његовим речима, уверила је да има све технологије да обезбеди несметан рад гасовода "Турски ток".

"Заменик премијера Александар Новак ме је уверио да руска страна и даље, упркос санкцијама, има све технологије, научне алате и детаље који омогућавају континуирани несметани рад "Турског тока" и омогућавају да се у потпуности заврши одржавање гасовода", рекао је Сијарто.

Након састанака Сијарто је рекао да ће на снази остати и споразум између Мађарске и руске компаније Газпром, према којем ће Будимпешта моћи да добије одлагање плаћања гаса у случају наглог раста цена гаса.

Шеф мађарске дипломатије је додао да су разматрали и "потребу да се супротставе покушајима увођења санкција на руску нуклеарну енергију".

"Данас ћемо у Москви разговарати о најважнијим питањима сарадње која је неопходна да би се обезбедила сигурност снабдевања Мађарске енергентима. Прво са потпредседником Владе Руске Федерације надлежним за енергетику Александром Новаком, затим са шефом Росатома Алексејем Лихачовим. Имамо озбиљна питања на дневном реду: физичко-техничко обезбеђење гасовода 'Турски ток' и одржавање транзита кроз нафтовод 'Дружба', преко којег добијамо нафту", написао је Сијарто на Фејсбуку.

Ово је ретка посета неке земље Европске уније Москви, што наглашава раскол Будимпеште са остатком блока због руске Специјалне војне операције у Украјини, подсећа "Блумберг".

Састанци министра спољних послова Петера Сијарта са званичницима из области енергетике део су напора мађарског премијера Виктора Орбана да "одржи зависност" од руске нафте, гаса и нуклеарног снабдевања, док партнери из ЕУ покушавају тога да се ослободе, оцењује се.

Колико ће Европа успети у том подухвату, видеће се предстојеће зиме.

Према Сијартовим речима, ова зима ће бити озбиљнији тест за Европу од претходне, која се показала веома топлом.

"Сигурност снабдевања Мађарске енергијом захтева непрекидан транспорт гаса, нафте и нуклеарног горива. За испуњење ова три услова неопходна је непрекидна мађарско-руска сарадња. Ово није питање политичких преференција", истакао је Сијарто. 

Орбан је у неколико наврата критиковао санкције ЕУ против Русије, рекавши да оне не функционишу, подсећа "Блумберг".

Мађарска наставља да добија руску нафту нафтоводом "Дружба", а гас "Турским током" и његовим крацима преко Бугарске и Србије. 

Осим тога, нуклеарна електрана "Пакс", која производи половину електричне енергије у земљи, користи руско нуклеарно гориво. Електрана се припрема за изградњу два нова нуклеарна блока у оквиру пројекта "Росатом".

image