Србија и Балкан

Шведски министар дели лекције по Балкану: Шта му смета у Србији, а шта у РС

Министар спољних послова Шведске Тобијас Билстрем, након што је Шведска преузела председавање Саветом ЕУ, обилази Балкан
Шведски министар дели лекције по Балкану: Шта му смета у Србији, а шта у РС© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Министар спољних послова Шведске Тобијас Билстрем обилази Балкан након што је Шведска преузела председавање Саветом ЕУ, па је, после посете Србији и Црној Гори, данас отишао у Сарајево где је посебну пажњу посветио Републици Српској.

Наиме, на конференцији за новинаре Билстем је казао како је ЕУ врло забринута због настојања Републике Српске да криминализује клевету, као због закона о невладиним организацијама - односно најаве да ће бити направљен регистар оних организација које финансирају странци, што постоји и у САД.

Шведском министру сметају и ограничења за ЛГБТ заједницу, што би, каже он, представљало корак уназад за европски пут БиХ.

Рекао је и да су изјаве о отцепљењу Републике Српске неосноване и доприносе неповерењу и тензијама у тренутку кризе у Европи када је потребна стабилност и сарадња.

"Босна и Херцеговина заслужује да буде део Европске уније и томе нема алтернативе, али да би се то остварило морате да спроведете реформе у чему ће вам Шведска и ЕУ пружати подршку", поручио је Билстрем.

Да би БиХ постала чланица ЕУ, морала би да усклади са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Посебно је истакао да то значи да Босна и Херцеговина уведе санкције Русији, чему се противи Република Српска.

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић указао је на добре односе двеју држава и сарадњу у области туризма.

Конаковић је најавио и активности како би био закључен меморандум у области туризма. "БиХ и Шведска немају тешких и отворених питања", истакао је Конаковић и напоменуо да је у прошлој години значајно повећана спољнотрговинска размена две земље.

Такође, додао је, на данашњем састанку са шведским колегом отворена је и тема изнајмљивања затворских капацитета у БиХ за шведске затворенике.

Конаковић је захвалио Шведској, која председава Саветом ЕУ, за снажну подршку европском путу БиХ, као и континуираном приступу политици проширења и земљама региона као потенцијалном делу ЕУ у будућности.

image