Србија и Балкан

РТ Балкан на лицу места: На северу КиМ јаке полицијске снаге, појачано присуство КФОР-а, ЕУЛЕКС-а

"Чак и албански аналитичари признају да ови избори нити су легални нити су легитимни", каже за РТ Балкан Верољуб Петронић, политички аналитичар за питања безбености из Северне Митровице
РТ Балкан на лицу места:  На северу КиМ јаке полицијске снаге, појачано присуство КФОР-а, ЕУЛЕКС-а

На препуном градском шеталишту у центру Северне Митровице, од споменика кнезу Лазару до главног моста на Ибру на коме дан и ноћ дежурају италијански карабињери из састава КФОР-а, сутрашње локалне изборе нико од Срба и не помиње.

За Србе у Северној Митровици ти избори нису њихови, они на њима неће учествовати, једноставно, кажу – "то су албански избори, њихови кандидати, њихови градоначелници и одборници, ми са тим немамо никакве везе".

Једино што на шеталишту подсећа да су избори на прагу су бројне телевизијске екипе из Приштине, Албаније, Београда, које анкетирају Митровчане, салећући их питањима на која се унапред зна одговор.

Ипак, избори су ту, иза угла. Гласачки контејнери постављени су у насељу Три солитера, на буквално, пар стотина метара од строгог центра Митровице, и на другој страни, близу аутобуске станице, поред пута који води на нови мост преко Ибра и даље ка магистрали Приштина – Лепосавић – Јариње.

"Гласачка места" у контејнерима данас су под стражом косовске полиције. 

Пут који од административног прелаза Јариње води ка Северној Митровици, данас је, вероватно, најчуванији и пут са највише полиције у читавој Европи.

На четрдесетак километара магистрале, редом од Јариња до Дудиног крша поред Северне Митровице, патролна возила могу се данас видети на шест, или седам места. Прве патроле косовске полиције од Јариња су на непун километар од прелаза, најпре је на самом путу база специјалне полиције, испред пар џипова, унутра још толико, пар оклопних возила... Сто метара даље су патроле које чувају гласачки контејнер из неког разлога постављен на Јарињу, на месту на коме су последњих година Срби често дизали барикаде, само, за сада није јасно ко би ту сутра могао гласати.

Десетак километара даље, поред пута, је полицијска станица у Лепосавићу, пар километара даље, код базе "Нотинг хил", још једно "бирачко место" у контејнеру, поред којег су полицајци са дугим цевима, патролна кола... Ни птица да пролети.

Следећи контролни пункт је код Бистричког моста окружен џиповима, специјалцима са дугим цевима под шлемовима, оклопним возилима. На путу бетонске препреке. И гласачке контејнере код раскрснице ка манастиру Бањска данас чувају две јаке патроле, код села Србовац, где је још један бирачки центар у контејнеру такође је седам-осам полицајаца наоружаних дугим цевима.

Више патрола саобраћајне полиције данас су заустављале возила и контролисале саобраћај код пумпе, односно код гробља у селу Рударе, близу Звечана.

Једном речју – опсада, полиција на све стране.

Шта би сутрашњи дан могао да донесе, опрезни су и аналитичари из Митровице, људи који годинама прате безбедносну ситуацију на северу Косова и Метохије.

"Очекујем да би се сутра могли десити неки појединачни инциденти, највише као одраз незадовољства, појединачног незадовољства грађана. Непотребно, имамо шест статичних и 13 покретних гласачких места, што је супротно свим изборним правилима. Чак и албански аналитичари признају да ови избори нити су легални нити су легитимни", каже у разговору за РТ Балкан Верољуб Петронић, политички аналитичар за питања безбедности из Северне Митровице.

По његовим речима, за читаву ситуацију најдоговорнија је Европска унија: "Ово је пораз Европске уније, јер није успела да нађе модус да за 24 године спроведе демократске институције које могу да обаве изборе којима би сви били задовољни".

"Ово су избори на силу, намерно се развлачи време да би се све померило за јесен, јер се очекује да ће до јесени доћи до неког попуштања напетости и односа, а до тада ће ово бити куповина времена", каже Петронић.

Сем јаких снага косовске полиције, која чува гласачке контејнере, данас, читавог дана појачано је присуство и снага КФОР-а и ЕУЛЕКС-а на овом подручју. Самом магистралом од Северне Митровице ка Јарињу учестано читавог дана пролазе и патроле међународне војне мисије, али и припадници ЕУЛЕКС-а. Патрола КФОР-а и ЕУЛЕКС-а има данас и у Северној Митровици, град повремено надлеће хеликоптер КФОР-а.

Душан Радаковић из Центра за заступање демократске културе у Косовској Митровици данас је за РТС изјавио да "95 одсто људи који чине српску заједницу неће изаћи на изборе, јер им, није ни време ни место".

"Избори само шкоде целом процесу дијалога и помирења на северу. Приштина покушава на силу да организује изборе да би показала демократичност и да је освојила територију, мислим да је овај процес све, само не избор... Овде је све у контејнерима, специјална полиција их чува, гласа се као пре 200 година", рекао је Радаковић.

Он додаје да они који ће бити изабрани, градоначелници о одборници „неће имати никакав интегритет“.

"Деведесет пет одсто људи не подржава избор таквих градоначелника. По законима тзв. Косова, један човек да гласа је довољно, али о каквом интегритету причамо? Људи који живе у Приштини, а кандидати су, овде нису били петнаестак година", рекао је Радаковић.

image