Србија и Балкан

РТ Балкан у Северној Митровици на дан избора: Полиција, панцири, КФОР, једино бирача још нема

На северу Косова и Метохије Приштина организује ванредне локалне изборе
РТ Балкан у Северној Митровици на дан избора: Полиција, панцири, КФОР, једино бирача још нема© РТ Балкан

Отварању бирачког центра 3805 Б у контејнеру у насељу Три солитера, пар стотина метара од гланог моста на Ибру јутрос је сем неколико чланова бирачког одбора, пар посматрача, присуствовало и десетак новинарских екипа, и исто толико полицајаца косовске полицијске службе распоређених у више патролних возила. На пристојној раздаљини, на педесетак метара до који минут пре седам ујутру били су припадници КФОР-а са два оклопна возила који су се уредно склањали испред фотоапарата.

Једино, до седам и 30, до када се већина ТВ екипа већ разишла, пред бирачким центром 3805 Б није се, колико се на лицу места дало видети, појавио ни један једини бирач.

Иначе, на прошлим локалним изборима у Северној Митровици, бирачки центар 3805 Б био је у Основној школи "Свети Сава" у центру Северне Митровице и на њему је било уписано око 10.000 бирача.

На северу Косова и Метохије, у четири општине у којима се данас одржавају локални избори које Срби бојкотују, јутрос је отворено укупно 19 бирачких центара. Од тога, 13 центара је у контејнерима, од Јариња, преко Лепосавића, Ибарске Слатине, Србовца, Бањске Зубиног Потока, Звечана, до Северне Митровице где су контејенри постављени у насељима Три солитера, Микронасеље, код аутобске станице, и у Бошњачкој махали.

Сам центар Северне Митровице јутрос је потпуно пуст, на шеталишту се повремено појави понеки пролазник, али, ни ти људи не иду на гласање него су на улици неким другим пословима.

"Ово нису наши избори и ми Срби са овим немамо ништа. Сaми су их организовали, сами одредили своје кандидате. Курти нас хапси, а овамо нас тера да гласамо", рекао нам је један од Митровчана кога смо јутрос затекли на шеталишту.

Испред гласачког контејнера у насељу Три солитера који се, иначе, налази поред пута који из центра Северне Митровице води ка селима Суви До и Чабра, чланови бирачког одбора појавили су се одмах после шест сати, распоредили су унутра бирачке спискове, на под контејнера излепили су стрелице са ознакама куда би бирачи требало да се крећу.

Нешто касније, новинари су позвани да приђу нешто ближе контејнеру, али председник бирачког одбора није дозволио чак ни акредитованим новинарима да уђу у контејнер и фотографишу изборни процес, дошло је до мање расправе, али је председник остао при своме, па су присутни полицајци замолили новинаре да се мало удаље од врата контејнера.

image
VV inauguration
banner