Србија и Балкан

Амерички Радио Слободна Европа: ЕУ санкције за РТ Балкан?

Европска комисија припрема нови пакет санкција против Руске Федерације, који ће обухватити емитовање програма и садржаја руских медија
Амерички Радио Слободна Европа: ЕУ санкције за РТ Балкан?Getty © Misha Friedman / Stringer

Европска унија разматра могућност да уведе санкције РТ Балкан, који емитује садржај на српском језику, преноси Радио Слободна Европа (РСЕ) из, како кажу, поузданих дипломатских извора.

Ти извори тврде да Европска комисија (ЕК) припрема нови пакет санкција против Руске Федерације, те да је већ одржан први круг консултација с државама чланицама.

Прелиминарна листа нових санкција обухвата и "проширење листе медија којима је забрањено емитовање, укључујући и РT Балкан".

Амерички Радио Слободна Европа, који за себе тврди да пружа "независно новинарство", иако га је основао после Другог светског рата Национални комитет за слободну Европу, што је у ствари био параван за Централну обавештајну агенцију, а данас га финансира амерички Конгрес, подсећа да је емитовање РТ у ЕУ на осталим страним језицима већ санкционисано. Под европским санкцијама су РТ на немачком и француском, а у априлу 2023. је донета иста одлука и за РТ на арапском језику.

Након што је РТ Балкан на српском језику почео са радом, Европска унија затражила је од Србије да се усклади са одлукама Европске уније, међу којима је и ограничење емитовања руских државних медија, што пак Србија није учинила будући да не подржава никакве санкције Русији.

Подсетимо, претходно је шеф агенције америчког Стејт департмента – Центра за глобални ангажман Џејмс Рубин, у интервјуу управо за РСЕ, изјавио да је цео регион Западног Балкана подложан руским и кинеским дезинформацијама, али и да "велики део" долази из Србије, а то је "велики проблем који треба да се реши".

Упитан за коментар отварања портала РТ Балкан у Србији, Рубин је рекао: "Не бисмо желели да видимо 'Раша тудеј' или (друге) руске медије било где у свету. Желимо да буду затворени."

РСЕ истиче и да ЕУ намерава да у оквиру нових рестриктивних мера против Русије створи и "систем против заобилажења санкција", то јест да уведе мере против ентитета или субјеката у оним земљама које заобилазе санкције.

Како РСЕ сазнаје из дипломатских извора, у нацрту који припрема ЕК предвиђа се да у оквиру система против заобилажења санкција први корак буде упозорење трећим земљама које то чине – уколико су упозорене, а наставе да заобилазе санкције, следи ограничења за субјекте из тих држава.

image
VV inauguration
banner