Србија и Балкан

Хрватска се наоружава: Стотине милиона евра стигле из САД и ЕУ

С обзиром на количину и разноврсност уговорених и планираних набавки, може се рећи да се никада није куповало више наоружања и опреме као у ових пет година, пише "Јутарњи лист"
Хрватска се наоружава: Стотине милиона евра стигле из САД и ЕУ© Milos Tesic/ATAImages

Хрватско Министарство одбране ће од 2021. до 2026. купити наоружање, муницију и опрему вредне 3,8 милијарди евра, пише данас загребачки "Јутарњи лист", два дана након што је у Београду одржан приказ способности и технике Војске Србије и српске војне индустрије "Гранит 23".

Део тог износа од 223 милиона евра, како наводе, су донације војне помоћи Сједињених Америчких Држава и Европске уније.

Реч је, како наводе, о највећем издвајању за наоружавање и опремање војске од рата деведесетих година.

"С обзиром на количину и разноврсност уговорених и планираних набавки, може се рећи да се никада није куповало више наоружања и опреме као у ових пет година",пише овај лист.

У периоду од 2000. до 2020. године, подсећају, набавка нових војних система била је пре инцидент него пракса. За 180 милиона евра купљено је 126 оклопних возила "патриа", 39 војних камиона за 4,5 милиона евра, 27 половних немачких камиона за 200.000 евра, 16 половних самоходних хаубица ПзХ2000 за око 430 милиона евра.

Ремонтовано је седам и купљено пет половних МиГ-ова што је коштало око 18,5 милиона евра, а САД су Хрватској донирале 212 возила МРАП-а. Наводе да је у оквиру сукцесије од Русије набављено 10 нових транспортних хеликоптера МИ 171Сх и склопљен уговор о изградњи пет обалних бродова, који још није реализован.

Напомињу да је то све када је у питању набавка великих војних система у последњих 20 година. Командантима је, додаје се, поручено да не размишљају колико то кошта јер је хрватска војска доведена до руба техничке одрживости будући да годинама није улагано у набавку модерних војних система.

Та чињеница, али и промена глобалних околности, довела је до тога да се у влади војска више није сматрала трошком, него потребом, а војним командантима је поручено да кажу шта им треба не размишљајући притом о цени.

image