Србија и Балкан

Руско МСП: Избори на "Косову" су пародија демократског процеса

Управо тако изгледа косовска 'владавина права' о којој толико причају САД и ЕУ, истичу руске дипломате
Руско МСП: Избори на "Косову" су пародија демократског процеса© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/

Избори на северу "Косова" за Министарство спољних послова Русије представљају - пародију демократског процеса.

"Привремени органи самоуправе у Приштини настављају да заоштравају ситуацију на Косову и намерно дијалог са Београдом воде у ћорсокак. Поново је на удару аутохтоно српско становништво и њихова основна права и слободе. Још један доказ тога је одржавање такозваних општинских избора у северном делу који је насељен Србима", навело је руско министарство.

У саопштењу објављеном на њиховом сајту подсећа се да је упркос бојкоту српске већине и њиховом одбијању да предложе своје кандидате, гласање ипак одржано под притиском Запада.

"Резултат је предвидљив. Срби су једногласно бојкотовали ову пародију демократско процеса“, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Истовремено, како додају, "занемарљиво мала излазност" и непостојање елементарних услова за изражавање воље грађана "нису спречили Приштину да изборе прогласи успешним и са нескривеним цинизмом прогласи победнике".

"Управо тако изгледа косовска 'владавина права' о којој толико причају САД и ЕУ. То је провокативна замена општеприхваћених изборних процедура срамном имитацијом. Она, ипак, сасвим одговара Западним спонзорима Приштине који подстичу окупацију севера Косова и настоје да Србима коначно одузму глас пред прогоном и терором који је покренуо локални 'премијер' Аљбин Курти", саопштило је министарство.

image